Národní olympijské centrum vodních sportů v Račicích se příští týden stane hostitelem světového šampionátu ve veslování juniorů. Radost kazí pořadatelům nedokončení stavby tréninkového areálu Labe arény ve Štětí, kterou se chtěl Ústecký kraj pochlubit účastníkům. Jeho dostavba byla naplánována právě před mistrovstvím světa.

Stavba s dotací 60 milionů od Ústeckého kraje měla být hotová už před rokem a termín se třikrát posouval. Nová loděnice byla projektována tak, aby odolala povodním a svým vybavením odpovídala moderním tréninkovým metodám. Její součástí je trenažérový bazén pro veslaře a kanoisty, jediný v ČR, a právě on se stal kamenem sváru.

„Už po podpisu smlouvy nás překvapilo, že pracovníci firmy KLEMENT, která v roce 2016 vyhrála výběrové řízení, vznesli požadavek na navýšení ceny o čtyři miliony korun, což jsme odmítli. To, co firma zkusila na začátku, zkoušela ještě několikrát,“ informoval předseda Labe arény Michal Kurfirst s tím, že objekt měl být hotový přesně před rokem, bazén k 30. září loňského roku.

Slavnosti přilákaly milovníky historie, tradic i dobrého jídla.
Slavnosti v Lovosicích přilákaly milovníky historie, tradic i dobrého jídla

„V této době však objekt zdaleka hotový nebyl, přesto firma požadovala, abychom ho převzali, což jsme odmítli. Na místo zvýšeného úsilí práce zpomalovala, až je zastavila, aniž by stavbu předala. Nakonec jsme iniciovali převzetí objektu k 4. červnu letošního roku,“ řekl Kurfirst.

Investor začíná vyčíslovat výši smluvní pokuty. K datu převzetí díla 4. června 2018, tedy za devět měsíců zpoždění, dosáhla podle investora 152 milionů korun. A to bez pokut za bazén.

Společnost KLEMENT vyjádření investora odmítla. Za hlavní problém považuje nedodání dokumentace na zprovoznění trenažérového bazénu. „Bazén a jeho technologická část měly mít vlastní projekt, který nebyl dodnes vypracován. Při dotazu v USA, kolik by takový projekt stál, jsme dostali informaci, že desítky milionů korun. I v projektu samotné stavby však byly chyby,“ uvedl ředitel společnosti KLEMENT Vlastimil Kaňovský.

Firma 7. června odstoupila od smlouvy a 31. července podala žalobu na Labe arénu, ve které se domáhá zaplacení 35 milionů korun za odvedené a doposud neproplacené práce. Pokud nedojde k dohodě, bude podle zástupců firmy třeba vyhlásit k dokončení díla nové výběrové řízení, termín se prodlouží a stavba se prodraží o nejméně 15 milionů.

Lidé se kochali vojenskou technikou na jezeře.
FOTO: Milovníci techniky, hlavně té vojenské, se tento víkend sešli v Úštěku