Pořadatelé z roudnické základní kynologické organizace v čele Václavem Kejřem si tak zopakují loňské pořadatelství, za které obdrželi od Českomoravské kynologické unie uznání. Žádná jiná organizace o pořadatelství neprojevila zájem.

„Poradil jsem se s naší partou, která má za sebou zkušenosti i z organizace mistrovství světa z let 2009 a 2013, a nakonec jsme návrh přijali. Pro nás je důležité, že v areálu Pod Lipou máme veškeré zázemí a podporu majitele. Tentokrát však máme problém s pozemkem pro uspořádání pachových prací. Zemědělská společnost, která nám vždy vycházela vstříc, nestačila vzhledem ke klimatickým podmínkám posekat travní porost na poli, kde jsme už několikrát soutěž pořádali, a tak hledáme náhradní řešení," uvedl ředitel soutěže Václav Kejř.

Kynologové mají sraz v Roudnici. Utká se 54 nejlepších psů v ČR

Mistrovství ČR se zúčastní 54 nejlépe hodnocených psů z žebříčku sestaveného podle výsledků ve výběrových soutěžích. Ústecký kraj bude reprezentovat pět účastníků, kteří se v pondělí sešli Pod Lipou na společném tréninku. „Nacvičovali poslušnost a obranu, při které se na hřišti rozmístí šest maket, v jedné je ukrytý figurant, pes ho musí označit štěkotem, ale nesmí ho napadnout. Mimo to se plní řada dalších úkolů, které ohodnotí rozhodčí. Mistrovství ve sportovní kynologii je otevřené pro všechna plemena, nejúspěšnější však jsou němečtí a belgičtí ovčáci, a proto tvoří hlavní startovní pole. Mezi ně se prosadil například knírač, rottweiler, boxer či beauceron," doplnil Václav Kejř.

V pátek čeká na účastníky prezentace, veterinární kontrola a losování pořadí, soutěž se střídáním disciplín začíná v sobotu a v neděli od 8 hodin. Z mistrovství ČR prvních pět nejlepších tvoří reprezentaci, dva další jsou náhradníky na mistrovství světa, které se letos odehraje ve Slovinsku.