Dva roky trvající opravy Kulturního domu Říp v Roudnici nad Labem jsou téměř u konce. Historická budova na Husově náměstí prošla kompletní rekonstrukcí od suterénu až po půdu. Návštěvníkům se otevře na konci října a nabídne celou řadu novinek.

Mluvčí města Jan Vancl přiblížil, že přestavbou se změnil celý vstupní prostor a částečně i vnitřní dispozice kulturního domu tak, aby lépe odpovídal své historické podobě i potřebám pro pořádání kulturních akcí. „Nově nabídne zejména výsuvné stupňovité hlediště, audiovizuální techniku pro filmovou projekci a také prosklenou přístavbu se zázemím Caffé Říp propojenou se sálem i prostornou terasou s výhledem na České středohoří,“ popsal Vancl s tím, že opravy kulturního domu vyšly na přibližně 71,5 milionu korun bez DPH. Z toho jen stavební práce stály 57 a vybavení 10 milionů. Zbývajících 4,5 milionu zaplatilo město za techniku pro filmovou projekci.

Během oprav vnitřních prostor narazili stavbaři pod vrstvou nátěru na historické nástěnné reklamy, například na oblečení nebo obuv z počátku 20. století. „Tyto reklamy zůstaly zachovány a návštěvníci je budou moci vidět v prostoru bývalé kuželny. V průběhu rekonstrukce byla restaurována i původní sgrafita na fasádě objektu,“ připomněl mluvčí města a doplnil, že stále ale zbývá kulturní dům dovybavit a připravit ho pro první diváky. Ti budou moci poprvé přijít v sobotu 24. října, kdy se kulturák otevře koncertem Tanečního orchestru roudnické základní umělecké školy. 

Se vší parádou oslavil litoměřický sbor Puellae cantantes 50. výročí od svého založení.
Litoměřický sbor oslavil své 50. výročí velkým koncertem na Mírovém náměstí

Jak informovala manažerka kulturních akcí společnosti Říp Beáta Krůpová, zahajovací týden poté nabídne celou řadu akcí. „První týden se návštěvníci mohou těšit například na koncerty vážné i nevážné hudby, besedu a taneční večer. Velkou novinkou bude moderní 3D kino, které nabídne promítání pro děti i dospělé,“ pozvala Beáta Krůpová.

Prvním filmem, který diváci v Řípu uvidí, je nový snímek Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové. Hlavní role v něm ztvárnili Ivan Trojan a jeho syn Josef Trojan.

Rozsáhlá oprava roudnického kulturního domu začala v září 2018 přípravnými pracemi. Původně měla být hotová už dříve. Práce však protáhly nečekané problémy v podobě houbou a dřevokaznými škůdci napadených stropních trámů a krovů. Budova kulturního domu pochází z roku 1709, veškeré zásahy do stávajících konstrukcí musely proto proběhnout v souladu s požadavky památkářů.