Pro spoustu čtenářů není úplně jasné, čím se anesteziologicko - resuscitační oddělení zabývá a kdy se s vaší činností v nemocnici setkají…

Dobře fungující nemocnice potřebuje dobře fungující ARO, ale jak jste uvedl, někteří z pacientů však možná tak úplně nevědí, čím se ARO zabývá. Od dob vysílání Nemocnice na kraji města asi mnozí pochopili, že anestezioložka Dr. Králová uspávala pacienty na operace. Náplní práce anesteziologa je však více činností. V našem zařízení slouží anesteziologové 24 hodin denně, nejen pro anestezie u výkonů plánovaných, ale i neodkladných. Naše péče o operované pacienty ale není omezena jen na dobu operace. Samozřejmostí je anesteziologické vyšetření s pohovorem před operací, snažíme se ale tuto službu ještě zlepšit. Proto jsme se rozhodli nově zprovoznit anesteziologickou ambulanci. Pak se nebudou například některá dodatečně požadovaná vyšetření doplňovat na poslední chvíli. Po operaci je naší povinností pečovat mimo jiné o to, aby pacient pociťoval co nejmenší bolest. Dále pečujeme o pacienty se selháním základních životních funkcí, tzn., že u nich provádíme akutní resuscitaci. Podílíme se rovněž na péči o ně, vyžadují-li dlouhodobou resuscitační péči, např. pokud potřebují dlouhodobou umělou plicní ventilaci, zajištění žilního vstupu do centrálního žilního řečiště, apod.

Na vašem oddělení prý došlo k posílení týmu a několika změnám. O co jde?

ARO v Roudnici vždy poskytovalo komplexní anesteziologickou péči na vysoké odborné úrovni, ale medicína se neustále vyvíjí a v každém oboru je třeba sledovat nové trendy. Prvním předpokladem je stabilní tým anesteziologů. Je vždy lepší, když to jsou lékaři pracující jen na tomto pracovišti a ne nasmlouvaní na určité dny v podobě nadúvazků. To se u nás podařilo, k velmi zkušeným anesteziologům, kteří již v nemocnici pracovali, od letošního března na oddělení nastoupila moje maličkost z nemocnice na Bulovce a v říjnu další velmi zkušený anesteziolog z MUDr. Kučírek z litoměřické nemocnice. To nám umožnilo, kromě jiného, právě onu výše zmíněnou možnost otevření anesteziologické, ale i algeziologické ambulance. Tam budou moci docházet pacienti s chronickou bolestí.

A co nové trendy a zajímavé možnosti léčby spojené s vaším oddělením? Můžete uvést něco i z této oblasti?

Díky dalšímu nově nakoupenému vybavení rozšiřujeme možnosti regionální anestezie, ale i analgesie (léčby pooperační i chronické bolesti) pomocí kombinace elektrostimulačního a ultrazvukového navádění. Jiné nakoupené zařízení by mělo dále zlepšit tepelnou pohodu pacienta na sále. Zavádíme též moderní možnost tzv. totální intravenózní anestezie (TIVA). Dokonce se podílíme ve spolupráci s VŠCHT na nových možnostech monitorace TIVA. Další službou, která v jiných nemocnicích není běžná, je sledování stavu vědomí během anestezie pomocí přístroje zvaného Entrophy.

Jaké jsou vaše vize a plány do budoucna na anesteziologicko - resuscitačním oddělení v Roudnici nad Labem?

Naší snahou je, aby se pacient v naší nemocnici pokud možno co nejdříve uzdravil a co nejméně pociťoval nepříjemné důsledky svého onemocnění či operace. Chceme ukázat, že i v menší nemocnici se dá poskytovat špičková péče.