Vytříděný odpad vyvezou v sudé úterý

Roudnice nad Labem - Zástupci roudnického odboru životního prostředí vzkazují obyvatelům Podlusk a části Bezděkova, že rok 2015 končil 53. týdnem, tzn. lichým, rok 2016 začíná 1. týdnem, tzn. také lichým, z tohoto důvodu dochází od 1.1.2016 ke změně vývozů pytlů s vytříděným plastem a papírem odvoz se koná vždy jednou za 14 dní v úterý, a to v sudé týdny. „Přistavte naplněné, uzavřené pytle s vytříděným plastem a papírem v ranních hodinách před svůj dům. Svozová firma zajistí jejich nakládku a odvoz. Jiné pytle k tomuto účelu nepoužívejte," vyzývá odbor.

Mají vzorný zpravodaj

Mšené - lázně - Zpravodaj vydává řada obcí, ale příkladem všem může být ten mšenský. Vychází přesně jednou za měsíc a v průřezu dává aktuální přehled o dění a životě v obci. Občan v něm najde vše, co potřebuje. V lednovém čísle se může dočíst, že obec s šesti částmi má 1 727 obyvatel, loni se tu narodilo 10 dětí a 10 párů uzavřelo sňatek.

Do Libochovic bude výluka

Lovosicko - Správa železniční dopravní cesty uzavře v neděli 10. ledna v době od 8 do 14 hodin traťovou kolej mezi stanicemi Lovosice Libochovice. V úseku tak bude nasazena náhradní autobusová doprava. Ve dnech 14. až 17. ledna, vždy od 8 do 16 hodin bude neprůjezdná kolej na stejné trati mezi stanicemi Libochovice Koštice nad Ohří a i v tomto případě budou nasazeny náhradní autobusy.

Prodávala pervitin

Litoměřicko - Litoměřičtí kriminalisté odhalili nelegální prodej drogy na Lovosicku. Prodejcem byla 31letá žena z Lovosicka, která v letních měsících uplynulého roku prodávala pervitin. Za protiprávní jednání jí hrozí peněžitý trest, nebo může skončit až na pět let ve vězení. Obvinění pro trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy si žena převzala, vyšetřování nadále pokračuje.

Nevydržel. Řídil

Roudnice n. L. - Z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání se bude zodpovídat 33letý muž, který v noci v Roudnici řídil osobní automobil, ačkoliv má do března tohoto roku soudem vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel. Muž byl zadržen a následně si převzal sdělení podezření ze spáchání trestného činu, Soud mu může uložit až dvouleté vězení.

Výstava Holubí pošta v litoměřickém muzeu

Litoměřice - Staří Arabové o holubech tvrdili, že jsou „rychlejší než blesk a letmější než oblaka." Holub coby doručovatel zpráv našel konkurenci až v Morseově telegrafu. O tom, že holubí pošta není zapomenutým fenoménem, se budou moci přesvědčit návštěvníci litoměřického muzea na výstavě s názvem Holubí pošta. Její slavnostní zahájení proběhne v úterý 12. ledna 2016 v 17 hodin.

Výstava se zaměřuje především na využití holubů k doručování soukromých zpráv i vojenských šifrovaných depeší. K těmto účelům poštovní holub sloužil od starověku až po moderní dobu. Není opomenut ani jeho význam v době válečných konfliktů, kdy holub zastával nejen roli poštovního doručovatele, ale také „fotošpiona". Výstava prezentuje i zajímavosti o chovu poštovních holubů, údaje o tom, kolik druhů se vyskytuje v Čechách, nebo to, kteří predátoři holuby ohrožují.

Výstava je pořádána ve spolupráci s Poštovním muzeem. V rámci doprovodného programu k výstavě proběhne 20. ledna 2016 od 14 hodin ornitologická vycházka pro veřejnost. Výstava potrvá do 28. 2. 2016.