Nohavica je vyprodaný

Litoměřice - V litoměřickém domě kultury zahraje 20. dubna známý písničkář Jarek Nohavica. Koncert už je však podle rezervačního systému Městských kulturních zařízení beznadějně vyprodaný. Všechna místa v sále jsou dle systému obsazena. Předprodej začal před měsícem a každý zájemce si mohl zakoupit maximálně čtyři vstupenky. Nohavica přiveze do Litoměřic svůj sólový recitál s kytarou a harmonikou.

Uzel o homosexuálech

Litoměřice - Studenti Gymnázia Josefa Jungmanna v Litoměřicích ve spolupráci s Diakonii ČCE zvou na veřejnou besedu z cyklu Menšiny mezi námi nazvanou Jsem gay a nemám s tím problém aneb Jak se cítí homosexuálové v české společnosti? Beseda se koná ve středu 20. dubna od 17 hodin v multifunkčním prostoru Okamžik. Hlavním hostem bude sexuolog Radim Uzel.

Číslo dne: 3

Také na Litoměřicku jsou čapí hnízda. Jde však o skutečná hnízda skutečných čápů. Dle pozorování odborníků se nacházejí v Dobříni, Mšeném-lázních a v Úštěku. Zatím zde však ornitologové nepozorovali žádný pohyb. Nejbližší obsazené hnízdo je v Holanech nebo v Jirkově.

Aukce vypukne dnes

Litoměřice - Společenský večer k 15. výročí založení Hospice sv. Štěpána spojený s dobročinnou aukcí se uskuteční už dnes večer v sále Hradu Litoměřice. V aukci se lidé budou moci ucházet o celkem 22 uměleckých fotografií a dalších 35 výtvarných děl. Mezi nimi se objeví i čtyři designové vázy od skláře Jana Huňáta nebo signovaná mísa od předního českého designéra Maxima Velčovského. Akce v hradu začne v 17 hodin, kdy si bude možné díla zblízka prohlédnout a do aukce se zaregistrovat. Aukcí a večerem pak bude provázet známý herec Pavel Kříž.

Ludmila vyplouvá

Malé Žernoseky - Převoznická loď Ludmila vypluje poprvé v letošním roce v sobotu 16. dubna. Plavidlo spojuje labské břehy mezi obcemi Malé a Velké Žernoseky. Loď bude zatím vyplouvat pouze v sobotu a neděli, až v dalších týdnech přibude pátek. Aktuální plavební řád najdou zájemci na webových stránkách obce Malé Žernoseky, která přívoz provozuje.

Sbírka pomalu roste

Úštěk - Sbírka na pořízení zvonu do kostela sv. Petra a Pavla pomalu roste. Ze dvou kasiček, z jedné v kostele a z druhé v podatelně na radnici, bylo při posledním únorovém sčítání spočteno 13 300 korun. Ke stejnému datu odeslali dárci na účet u České spořitelny 161 473 korun. Kostel měl před první světovou válkou sedm zvonů, šest bylo zrekvírováno, před druhou čtyři a zůstal jeden.

Nečekali na výzvu

Dobříň - Většina obyvatel obce Dobříň se snaží mít svůj domov jak ze škatulky. S příchodem jara se všude uklízí. Obecní úřad využívá k úklidovým pracím lidi na veřejně prospěšné práce. Včera například upravovali nezelený pás podél silnice od sila k obci. Po zimě chce mít obecní úřad uklizené všechny veřejně přístupné prostory. Nejvíc odpadu se tradičně nasbírá po koupajících se lidech u pískovny. Vodní plocha, která vznikla po těžbě štěrkopísku, není povoleným prostorem pro koupání, ale také není v silách provozovatele ani obce dodržování zákazu kontrolovat nebo postihovat. Pískovnu využívají převážně Roudničané, kteří stále nemají k dispozici své koupaliště.

„Po dohodě s provozovatelem pískovny jsme nakoupili nádoby na odpad, které se před sezonou u pláží rozmístí, aby lidé měli možnost odpadky někam uložit. My pak zajistíme jejich odvoz na skládku. Jsou to zvýšené náklady, ale čistota a pořádek je důležitější. Úklid obce organizujeme několikrát v roce a nemusí to být právě při akci Ukliďme svět," uvedla starostka Dobříně Šárka Mrázková.