Už přes čtvrt roku stojí u Labe v Lovosicích nová vyhlídka. Navázala na malou rozhlednu a restauraci, kterou na stejném místě v roce 1869 postavil představitel rodu Schwarzenbergů. Pěkný výhled tu je na Portu Bohemiku i Radobýl. Stavbu iniciovala místní firma Raeder & Falge, polovinu nákladů pokryla z dotace.

Radost z dostavěné vyhlídky na mezinárodní Labské cyklostezce má jednatel společnosti Lubomír Červinský. „Souvisí to s emocí, že jsem tu doma,“ řekl ke své motivaci. Lidé z Lovosic tak mají další místo, kde mohou trávit volný čas. „Byl jsem tam krátce po zahájení s celou rodinou na jaře, byla narvaná lidmi,“ ohlédl se Jan z Lovosic.

V Lovosicích se obnovuje původní rozhledna u zámečku na břehu Labe.
Těšte se na jaro. Na břehu řeky v Lovosicích do té doby vyroste pěkná rozhledna

Vyhlídka dosud nemá definitivní vzhled. „Ten kopeček pod ní se rozroste ještě o další rostliny,“ zmínil Červinský. Brzy ji chtějí zařadit do souboru lákadel, ke kterým existují turistické deníčky a známky. „Nevěděl jsem doteď, že něco takového existuje, ale poučili jsme se a připravujeme to,“ potvrdil jednatel.

Se stavbou začala společnost loni na konci září, dokončení trvalo kolem půl roku. Její náklady byly kolem 2,5 milionu, část zaplatila sama Raeder & Falge, polovinu hradila dotace od ministerstva pro místní rozvoj. „Obnovu vyhodnotili jako třetí nejlepší projekt z desítek podaných nabídek,“ pochlubil se Červinský.

Ilustrační fotografie.
Stop zalévání zahrad z řeky. Obce zakazují kvůli suchu čerpat vodu z toků

Jak Deník informoval Vilém Frček z MMR, projekt byl úspěšný v národním programu podpory cestovního ruchu v regionech, podprogramu Rozvoj základní a doprovodné infrastruktury cestovního ruchu. V něm loni bodovala také obecně prospěšná společnost Říp s projektem zázemí pro turisty a cykloturisty s přímým napojením na mezinárodní cyklotrasu Labská stezka a horu Říp. Od MMR na to dostala přes milion korun. Letos žádá více než dva miliony na odstranění sezonnosti v Roudnici nad Labem jako atraktivním centru Podřipska po celý rok.

Ústecký architekt Luboš Hruška při promýšlení, jak by vyhlídka měla vypadat, usiloval o její pietní a jednoduchý ráz. Namísto původního altánu nahoře navrhl dřevěnou vyhlídku s ocelovým schodištěm a plachtovou střechou viditelnou zdaleka. „Jde o hyperbolický paraboloid, aby to získalo punc zajímavého místa,“ zmínil.

Další vyhlídka vyroste u Malečova

Jiným příkladem, jak může v současnosti vzniknout atraktivní výletní místo, je rozhledna, kterou budují nadšenci z příspěvků drobných dárců nedaleko sjezdovky u Malečova na hranici litoměřického a ústeckého okresu. „Chtěli jsme to vybrat od lidí, nechtěli jsme čekat na dotaci,“ vylíčil Zdeněk Petr ze spolku Malečovský rozhled s tím, že otevření rozhledny předpokládá do října.

Náklady kolem půl milionu korun jsou prý plus minus pokryty, na rozhlednu se složili lidé i firmy z regionu. „Stojí to až nahoru, jsou připravené trámy na střechu, pracuje se na schodišti,“ řekl klempíř Martin Andráš, který na stavbě dělá téměř sám jen s občasnou pomocí dalších nadšenců.

Tesař Martin Andráš ze Žitenic na Litoměřicku staví poblíž Malečova na kopci dřevěnou rozhlednu.Zdroj: Deník/Karel Pech

Tesař Martin Andráš ze Žitenic na Litoměřicku staví poblíž Malečova na kopci dřevěnou rozhlednu.
FOTO: Ve Středohoří u Malečova vyrůstá pěkná rozhledna

Peníze dárců spolknou i nadcházející práce na rozhledně. „Teď se dělá schodiště, ještě je potřeba udělat zábradlí, střešní krytinu, hromosvod,“ vypočítal Petr. Po otevření tu nadšenci chtějí založit tradici běhu do vrchu od spodní stanice sjezdovky až na vrchol kopce s rozhlednou.

Petr je z Prahy, ale má v Malečově domek. „Mám tu rodinné kořeny, dobrý vztah k Českému středohoří, je to podvědomý návrat ke kořenům,“ vysvětlil motivaci k iniciování stavby rozhledny.

O rozhledně u Malečova se mluvilo přes 10 let, stavební povolení přistálo na stole v roce 2015. Aby mohli patrioti sehnat na výstavbu dostatek peněz formou darů, založili v roce 2016 spolek. Sbírku pak zahájili na konci stejného roku.

Tiské stěny jsou zrádné. Skalní oblast spolu s Ostrovem a Rájcem každoročně láká ke zdolávání gravitace stovky lezců. Mnohdy však jde o začátečníky, kteří přeceňují své síly. Následky pádů bývají fatální. Ilustrační foto
Zlomeniny i smrtelné úrazy. Skály v Tisé lezci podceňují