„Ministerstvo přitom deklarovalo, že dostaneme minimálně totéž co loni," postěžovala si vedoucí krajského odboru sociálních věcí Petra Lafková.

Řada sociálních služeb tak obdržela menší dotace. Necelé stovce ale peníze nestačí, žádají o víc. Pokud jim ministerstvo vyhoví, peníze přijdou v druhé půlce roku. Do té doby by ale některé sociální služby mohly zaniknout.

„Chybí nám asi 1,8 milionů korun. Pokud bychom je nedostali, v září nebo říjnu bychom museli skončit, protože nebudeme mít na mzdy. Snižovat platy ani propouštět nechceme," řekl Aleš Gabrysz, ředitel Diakonie Českobratrské církve evangelické v Krabčicích. Ta se v domově pro seniory a domově se zvláštním režimem stará celkem o 114 lidí.

Musejí si půjčit

Přes tři miliony korun na provoz azylového domu pro ženy a matky s dětmi potřebuje i Diakonie v Mostě. „Dotace, půjčka a peníze od města vydrží asi do srpna," odhaduje její ředitel Blahoslav Číčel.

Za to, že jim chybí peníze, ale podle nich Ústecký kraj nemůže. Gabrysz i Číčel viní stát. „Kraj se pro nás snaží udělat maximum, měli jsme kulatý stůl a jednáme. Problémem je neustále se měnící systém a pravidla," shodují se.

Kraj má málo peněz hlavně kvůli tomu, že letos skončila řada projektů dotovaných z evropských fondů. Některé azylové domy či nízkoprahová centra tak začaly odčerpávat peníze z ministerstva. Přibylo 109 služeb, na provoz chtějí 180 milionů.

„Kraje, které žádaly o evropské peníze, dopadly jako sedláci u Chlumce. Projekty skončily a nikdo nezajistil jejich kontinuitu a napojení na národní zdroje," nechal se slyšet krajský radní pro sociální věci Martin Klika.

Kraj také musel pokrátit příspěvky na provoz, aby vyhověl povinnému zvýšení platů sociálním pracovníkům. To stát nařídil od listopadu. Na listopadové a prosincové mzdy kraj dostal necelých 28 milionů, letos musí vyjít se 72 miliony na celý rok. „To ale nestačí, potřebovali bychom 167 milionů," zdůraznila Lafková.

Chystají se skončit

Zároveň upozornila, že žádná sociální služba v Ústeckém kraji zatím neskončila. Svůj konec ale k 30. dubnu avizovalo 16 služeb. Dalších 20 služeb žádá o ukončení k 30. červnu.

Několik jiných zanikne v září a listopadu.

Zánik v Roudnici?

Před zánikem se snaží zachránit i Podřipská nemocnice v Roudnici nad Labem. Zajišťuje pečovatelské služby, poradenství nebo rozvoz a podávání jídla.

Dotaci od kraje nedostala, protože nebyla na seznamu podporovaných poskytovatelů. Znovu se na něj ale chce dostat.

„Roudnická nemocnice je mezi našimi prioritami. V dubnu ji přednostně navštívíme, a pokud bude vše v pořádku, znovu ji na seznam zařadíme. Pokud ministerstvo pošle potřebných 158 milionů, bude nemocnice financována od začátku roku," ujistila Lafková.