Lužická nemocnice a poliklinika v Rumburku má 150 lůžek a 250 zaměstnanců. Malé regionální zdravotnické zařízení se potýká s konkurencí na německé straně, kam do nemocnic odchází stále více lékařů i sestřiček ze severu Čech.

„V současnosti bychom byli schopni okamžitě zaměstnat sedm lékařů a zhruba asi dvacítku kvalifikovaných zdravotních sester, kterých je vzhledem ke změně systému vzdělávání v minulosti nedostatek,” řekl předseda představenstva rumburské nemocnice Karel Schäfer.

Krajská zdravotní, která v kraji spravuje pět nemocnic, podle náměstka pro řízení lidských zdrojů Vojtěcha Krumpa nyní poptává bezmála sto lékařů, přibližně 200 sester a také 70 ostatních zdravotnických pracovníků. Přilákat se je snaží též peněžními bonusy.

Lužická nemocnice v Rumburku.
Ústecký kraj rumburskou nemocnici nechce

„Nadační fond Krajské zdravotní podporuje budoucí lékaře, všeobecné sestry, praktické sestry, radiologické asistenty, fyzioterapeuty, radiologické asistenty nebo zdravotnické záchranáře, tedy studenty lékařských a zdravotnických fakult, vyšších odborných nebo středních zdravotnických škol. Příspěvek na studium se pohybuje od 2 do 7 tisíc korun za měsíc,” zmínil Krump s tím, že stipendijní program pro nadcházející akademický rok se vyhlašuje ve druhé polovině srpna.

Podřipská nemocnice s poliklinikou v Roudnici nad Labem má v současnosti místa primářů a jejich zástupců obsazena. „Na všech odděleních splňujeme personální vyhlášku zdravotních pojišťoven. Samozřejmě tak jako ostatní nemocnice v ČR bojujeme s nedostatkem zdravotního personálu, což ústí ve zvyšování nákladů a často tak jako i jinde pracují někteří lékaři a sestry i v důchodovém věku,“ řekl ředitel špitálu Tomáš Krajník.

Podřipská nemocnice v Roudnici nad Labem.
Kraj podporu nedal, dětskou pohotovost roudnický špitál neobnoví

Náborový příspěvek nemocnice v Roudnici neposkytuje. „Nesouhlasím s metodou, která znevýhodňuje loajální zaměstnance, kteří v nemocnici pracují dlouhé roky. Jako motivaci preferuji dlouhodobé dobré mzdové ohodnocení zaměstnanců,” uvedl Krajník.

Jak dostat na sever Čech více lékařů a sestřiček, bude jedním z témat dnešního jednání vlády a krajských politiků. Náměstek hejtmana Martin Klika naznačil, že kraj by rád v Ústí vytvořil lékařskou fakultu. „V minulosti jsme jednali s Univerzitou Karlovou, pak jsme věc odstavili na vedlejší kolej. Teď je příležitost problém otevřít znovu. Nestěhovali bychom sem velkou fakultu, ale třeba jen odnož. Komunikujeme o tom i s ústeckou univerzitou,” zmínil Klika.

Sám rektor univerzity v Ústí (UJEP) Martin Balej považuje zřízení lékařské fakulty za dlouhodobý cíl. „Zatím to, bohužel, není podle současné legislativy možné, a proto jdeme cestou postupného zřizování klinik. K dnešnímu dni má UJEP v Masarykově nemocnici v Ústí deset klinik, k otevření se koncem května chystá 11., neonatologická klinika,” vysvětlil Balej.

Ilustrační foto
Počasí se v nadcházejících čtyřech týdnech vrátí do normálu

Kliniky jsou dle něj stěžejní pro místní fakultu zdravotnických studií, která usiluje o to, aby se ústecký špitál stal fakultní nemocnicí. „Kliniky jsou pro fakultu i nemocnici společnými výukovými a vědeckými základnami a pracovišti pro vykonávání praxe. Přínosem jejich zakládání je další zkvalitnění výuky, intenzivnější společná vědecká práce a v neposlední řadě opětovný rozvoj špičkové zdravotní péče v regionu. Společnými silami tak dochází k postupnému přechodu Masarykovy nemocnice na nemocnici univerzitního typu,” doplňuje Balej.

Jak dlouhá je ještě cesta k univerzitní nemocnici v Ústí nad Labem, není podle něj v tuto chvíli jasné. „Zákon o univerzitních nemocnicích v poslanecké sněmovně neprošel a další vývoj v této oblasti se zatím nedá předpokládat,“ dodal Balej.

Autosalon 2018.
OBRAZEM: Autosalon na Zahradě Čech nalákal tisíce lidí