Krátce po poledni bylo rozhodnuto. Krajští zastupitelé smetli ze stolu žádost roudnické radnice, která hejtmanství žádala o 610 tisíc korun na obnovení dětské pohotovosti ve městě. Stejnou sumu na provoz bylo město ochotné dát samo. To, jestli je včerejší verdikt definitivním hřebíčkem do rakve této služby, se ještě ukáže.

V dohledné době ale špitál pohotovost dětem určitě neotevře. Další přesvědčování krajského úřadu nechává na radnici. „Hlavní prioritou pro nás zůstává poskytování akutní lůžkové péče na dětském oddělení,“ řekl ředitel Podřipské nemocnice Tomáš Krajník.

„Rozhodnutím krajských zastupitelů jsme samozřejmě zklamáni,“ uvedl roudnický místostarosta Jiří Řezníček (ANO) s tím, že bez podpory kraje není možné službu ve stávajícím rozsahu kvalitně provozovat. „I přesto se však nevzdáváme a budeme hledat cesty, jak místním dětskou pohotovostní službu vrátit,“ dodal místostarosta.

V pátek byla slavnostně otevřena vyhlídková terasa na budově elektrárny v Ledvicích.
FOTO: Elektrárna se chlubí nejvyšší rozhlednou

Do té doby však budou roudničtí rodiče vozit děti nejspíš hlavně do nejbližší nemocnice, která dětskou pohotovost provozuje. Tou je litoměřický špitál, který už od uzavření dětské pohotovosti v Roudnici před čtvrt rokem eviduje strmý nárůst dětí z Roudnicka, ale i ze Štětska.

Podporu roudnické nemocnice zastupitelům nedoporučil krajský odbor zdravotnictví a radní s ním souzněli. Zejména z důvodu, aby se nevytvořil nežádoucí precedens pro ostatní nemocnice v kraji, které finanční podporu na dětskou pohotovost také nedostávají.

Strategií kraje je totiž finančně podporovat službu vždy pouze v jedné nemocnici v okresu. V litoměřickém okrese je jí právě špitál v Litoměřicích. „Pokud dáme dotaci Roudnici, ozve se nám Kadaň, Litvínov a další města,” upozornil zastupitele náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD). Nemusel je přesvědčovat dlouho, hlasování bylo poměrně jasné.

Současný senátor Hassan Mezian už znovu kandidovat nebude.
Kdo do Senátu? Mezian už nechce

Za podporu překvapivě neloboval ani krajský zastupitel Miroslav Andrt (ČSSD), který je zároveň místostarostou Štětí. Právě malí pacienti odsud tvořili velkou skupinu klientů služby v Podřipské nemocnici. Jenom loni ošetřila její dětská pohotovost skoro 250 štětských dětí z celkových 2 000 pacientů. „Respektoval jsem návrh krajské rady,“ vysvětlil Andrt.

VLASTNICTVÍ NEROZHODUJE

Poukázal navíc na skutečnost, že roudnická nemocnice je soukromý subjekt. Proti tomu se ozval zastupitel Jiří Anděl (ANO): „Pro občana není rozdíl, jestli jde do soukromé nemocnice, anebo do zařízení, které patří Krajské zdravotní,“ durdil se.

„Tady je jasná hlasovatelná žádost, abychom podpořili rodiče dětí v Roudnici, aby s nimi nemuseli jezdit kdovíkam. Místní nemocnice má dětské oddělení, na oddělení někdo slouží, tak pojďme podpořit myšlenku, ať mají rodiče kam zajít a ať nemusejí do Mělníka nebo jinam,“ marně apeloval Anděl.

Na úpatí památné hory Říp opět probíhá tradiční Řípská, nebo také Svatojířská pouť
OBRAZEM: Kolotoče, obraceče i létající sloni. Tradiční Řípská pouť jede!

Podle Andrta je jedna věc dostupnost péče, druhá její kvalita. „Pokud mám jet s dítětem do nemocnice v Litoměřicích o deset minut déle, není už to pro mě tak zásadní jako kvalita ošetření,“ podotkl.

V akutních případech by podle místostarosty pro Štětí bylo mnohem důležitější, aby zde měla výjezdovou základnu zdravotnická záchranná služba. „Celou situaci ještě víc zkomplikuje chystaná rekonstrukce štětského mostu,“ upozornil Andrt.