Potvrdila to mluvčí kraje Magdalena Hanáčková s tím, že vedení kraje chce počkat na úpravu legislativy a koordinaci s Povodím Labe.

„Proti návrhu na stanovení aktivních záplavových zón se postavily obce a města z oblasti soutoku řek, kde by došlo na rozsáhlém území k okamžité stavební uzávěře, jež by měla zásadní dopad na budoucí rozvoj těchto hustě osídlených a využívaných lokalit. Navíc by byly zmařeny už dokončené investice v dotčených oblastech," řekla Hanáčková. Uzávěry by se týkaly především měst a obcí na Litoměřicku a Lounsku. V záplavových zónách není možné například stavět domy, výrobní haly nebo třeba jen oplocení. Naproti tomu v nich lze postavit třeba silnice.

O co jde?Součástí záplavových zón by byly nové stavební uzávěry. Uzávěry by se týkaly především měst a obcí na Litoměřicku a Lounsku. V záplavových zónách není možné například stavět domy, výrobní haly nebo třeba jen oplocení. Naproti tomu v nich lze postavit třeba silnice.

Kraj chce počkat na aktualizaci povodňových zákonů a metodiku pro výpočet záplavových zón. Zároveň chce, aby Povodí Ohře koordinovalo výpočet zón s Povodím Labe. Obě řeky mají soutok na Litoměřicku. „V zájmu Ústeckého kraje je zajistit rozvoj obcí a podporovat nové investiční záměry, jež zvýší zaměstnanost. Ministerstva zemědělství a životního prostředí by měla nastavit takové legislativní podmínky, aby při stanovování záplavových zón byly zohledňovány nejen matematické modely hloubek a průtoků, ale také platné územní plány obcí a jejich rozvojový potenciál," doplnil ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský už dříve vysvětlil, že záplavové zóny se stanovují jako prevence před povodněmi. „Záplavové území a aktivní zóna záplavového území popisují skutečnost, tedy průchod povodně zastavěným i nezastavěným územím. Jejich rozsah není možné žádným způsobem upravovat v závislosti na tom, jaké pozemky, stavby nebo činnosti jsou, nebo by mohly být, jejich existencí dotčeny," uvedl Svejkovský. Aktualizaci povodňových map vyžaduje podle něj směrnice Evropského parlamentu o vyhodnocování a zvládání povodňových rizik.