„Ústecký kraj uvažuje výhledově o opuštění budovy, nicméně v časově delším horizontu. Přesný termín ještě nebyl stanovený," řekla krajská mluvčí Magdalena Hanáčková.

Jako důvod plánovaného stěhování  kraj uvádí nevyhovující objekt. „V Milešově je sociální zařízení umístěno v památkově chráněném objektu, který je velmi náročný na provoz," konstatovala Magdalena Hanáčková. „Přitom neumožňuje poskytovat služby v těch nejvyšších standardech a nejmodernějším vybavení. Zejména problematika velkokapacitních pokojů nebo sociálních zařízení."

Pro starostu Velemína, pod který obec Milešov patří, je zamýšlený krok kraje novinkou. „Nikdo nás o tom z kraje neinformoval. Vnímám to jako politickou záležitost. Nevím o tom, že by za domov důchodců existovala náhrada," reagoval Jiří Skalický.

Ten připomněl, že před vznikem domova důchodců byla na Milešově léčebna dlouhodobě nemocných. „Poté co došlo k rozšíření LDN v litoměřické nemocnici, vznikl domov důchodců a vnímám to kladně. Vše je bez problému. Než zařízení převzal kraj, do roku 2003 to byla naše příspěvková organizace financovaná okresem."

Kromě Milešova už na konci roku 2015 má skončit Domov na zámku v Liběšicích.  Kvůli chystanému uzavření kraj zrušil i plánovanou opravu fasády. Naopak v případě budovy v Milešově chce ještě investovat, chystá třeba výměnu výtahu.

Krajský radní pro sociální věci Martin Klika Strategii rozvoje sociálních služeb Ústeckého kraje obhajuje. „Některé organizace sídlí v historických budovách, které je skoro nemožné dostat do stavu, aby poskytovaly odpovídající bydlení klientům. Některé jsou ve velmi špatném stavu a jejich rekonstrukce by byla příliš nákladná."

Jako příklad Martin Kika pro ČTK uvedl Ústav sociální péče v Liběšicích. „Budova je podle posledního posudku v havarijním stavu. Rekonstrukce by stála 400 milionů korun." Pro kraj bude budova zbytným majetkem.