ÚSPORA 400 TISÍC

„Celková spotřeba vody za loňskou sezonu činila 9 000 metrů krychlových vody, což stálo zhruba 400 tisíc korun. Po vybudování úpravny bude využívána voda z vrtu, čímž se náklady na provoz koupaliště mnohonásobně sníží. Již v současnosti v areálu existuje studna, která je hluboká přibližně 15 metrů," uvedla Ivana Kocánková, mluvčí města Lovosice.

Předpokládaná návratnost investice je do pěti let.

„Vodu z vrtu bude nicméně nutné upravit, nelze ji totiž využít tak, jak je. Musí vyhovovat hygienickým požadavkům a také se bude muset zbavit vysokého obsahu manganu a železa, aby nedocházelo k zanášení čerpadel a potrubí," vysvětlil v minulosti Deníku místostarosta města Vladimír Šuma.

Čtěte také zde: Unikát: Kvůli centru se bude vrtat pět kilometrů pod zem

S celoroční koupáním ale v Lovosicích možné počítat není. Voda z vrtu totiž ohřívána nebude, koupaliště bude v provozu pouze v letních měsících.

NOVÉ HŘIŠTĚ I TRÁVNÍKY

Součástí nynější druhé fáze rekonstrukce má být dále vybudování hřiště na plážové sporty a úprava trávníků a zeleně. Lovosická radnice také zvažuje možnost vzniku nového sociálního zázemí a výstavbu budovy s toaletami, převlékárnami, místností pro plavčíka a prostorem pro občerstvení.

Stavbou úpravny pokračují Lovosice v postupné rekonstrukci koupaliště, které v roce 2013 zničila povodeň. Poprvé od povodní si mohli lidé zajít zaplavat na lovosické koupaliště loni.

Nepřehlédněte: Pospěšte si, sněženky brzy odkvetou

Otevření připadlo na tropické letní období a jen během prvního dne dorazily na tři stovky lidí.

V litoměřickém okrese jsou ještě dvě další městská koupaliště. Za příznivého počasí se koupaliště na Písečném ostrově v Litoměřicích otevře už v polovině května. Ale pouze ta část, kde vodu ohřívají sluneční kolektory. V sobotu 3. června se tu uskuteční s aktivitou Zdravé město tradiční oslava Dne dětí.

VÝHODNÉ VSTUPNÉ

Koupaliště ve Štětí, jež zahájilo sezónu po rekonstrukci v roce 2013, bude ještě dva roky fungovat v režimu udržitelnosti projektu. To znamená pro návštěvníky stále velice výhodné vstupné, odpovídající vstupnému vybíranému před rekonstrukcí v roce 2009. Dospělí tak zaplatí za vstup od května do září 40 korun, děti do 15 let polovinu a žáci při školní návštěvě pět korun.

Mohlo by vás zajímat: U skládky ve Vrbičanech umírají stromy