Až několik týdnů musí čekat lidé, kteří si chtějí objednat technika na revizní kontrolu kotlů na tuhá paliva a spalinových cest. Topná sezona totiž začala o téměř měsíc dříve než loni a firmy, které povinné kontroly provádějí, mají diáře nemilosrdně plné.

„Mám v bytě plynový kotel a potřebuji kontrolu spalinové cesty. Technik mi ale do telefonu rovnou řekl, že přijede nejdříve na přelomu října a listopadu, protože má teď hodně práce,“ potvrzuje Martina z Litoměřic.

Po dvou letech opět proběhlo na vodním cvičišti v Litoměřicích vojenské mezinárodní cvičení ženistů Elbe 2017.
FOTO: Vydržel. Vojáci u Labe testovali pontonový most

Plné ruce práce má i kominík Luděk Kubíček ze Sulejovic, který na toto období nabírá i pomocníky, aby stihl vyhovět všem zájemcům. „Denně volá 10 až 20 lidí s tím, že potřebují provést kontrolu spalinových cest. Čekací doba je tak do deseti dnů,“ říká Kubíček.

NÁJEZDNÍCI ODJINUD

Pokud jde s kolegy kontrolovat celý bytový dům, kde se majitelé jednotlivých bytů předem dohodli, stihnou za den až 20 bytů.

„U rodinných domů je kontrola delší. Pokud má být opravdu kvalitní, trvá od 30 do 45 minut,“ vysvětluje Kubíček a upozorňuje na to, že v poslední době se objevily případy levných a rychlých kominíků. „Tito nájezdníci zpravidla z jiných krajů často odvádějí nekvalitní práci,“ varuje.

Kurz plavání pro nejmenší, ilustrační foto.
Malých plaváčků jsou stovky, na kurzy musejí dojíždět

Spalinové cesty si musí majitelé bytů a domů nechat zkontrolovat každý rok. Výjimku tvoří kondenzační plynové spotřebiče, u nichž vyhláška připouští jednu kontrolu spalinové cesty za dva roky. Avšak i výrobci těchto kotlů pro jistotu doporučují každoroční kontroly.

Pokud jde o čištění, platí nejpřísnější pravidla pro používání kotlů na tuhá paliva.

V případě sezonního využívání těchto spotřebičů je třeba čistit komíny dvakrát ročně a v případě celoročního používání dokonce třikrát ročně.

„V praxi by však měl četnost a rozestupy jednotlivých čištění určit kominík podle toho, jak často se daný spotřebič používá a jak moc je spalinová cesta zanesená,“ připomíná prezident Společenstva kominíků České republiky Jaroslav Schön.

Dříve se komíny čistily dvanáctkrát ročněV minulosti byla pravidla daleko přísnější. Čištění komínů na pevná paliva se provádělo 12krát ročně. Po roce 1981 se povinná roční frekvence snížila na šest čištění s tím, že v případě nutnosti se služba provádí častěji. Díky novým spalovacím zdrojům a vyšší bezpečnosti komínů se zákonné frekvence čistění snižovaly až do dnešního stavu.