V neděli ve 13 hodin bude v Muzeu Malé pevnosti zahájena nová stálá expozice České umění proti fašismu a válce. Do prostor jízdárny připravila Nadace Defiant Requiem komponovaný pořad „Hodiny svobody: terezínský skladatel" věnovaný dílům umělců internovaných do terezínského ghetta. V pořadu, který začíná ve 14.30 hodin, účinkuje soubor Prague Modern.

Umělce, kteří nepřestali tvořit ani v ghettu, ale naopak posilovali jeho obyvatele, připomene 19. května v půdním divadle Magdeburských kasáren kvarteto Hrubý. Pásmo vzniklo na motivy hry Ester, jež byla v ghettu představena v roce 1942 a je dílem režiséra Norberta Frýda, hudebníka Karla Reinera a výtvarníka Františka Zelenky. Představení vzniklo v rámci projektu Divadlo Terezín 70 a ve spolupráci Památníku Terezín a Střední školy obchodu na služeb v Teplicích,.

Až do konce července je ve foyeru kina Malé pevnosti otevřena výstava „Osvobození míst utrpení a statečnosti", kterou připravilo historické oddělení Památníku Terezín, vedeného Vojtěchem Blodigem. Expozice obsahuje řadu dosud nepublikovaných fotografií a dokumentů z posledních týdnů války a osvobození terezínského ghetta a koncentračního tábora v Litoměřicích. Jsou zde například vystaveny propouštěcí lístky, které obdrželi vězni mezi 6. a 8. květnem 1945. Veřejnost se poprvé může seznámit i s fotografiemi ze sousedních Bohušovic a záznamy tamní četnické stanice.

Fotografie týdnů války zachycují zoufalé podmínky, ve kterých vězni žili. Během čtyř měsíců roku 1945 přivezly transporty do koncentračního tábora v Litoměřicích přes 10 tisíc vězňů. Výstava zachycuje i jejich svědectví. V důsledku hladu a tělesných útrap umírali vězňové hladem. Byli v bezprostředním ohrožení až do 8. května 1945. „Řada z nich umírala nebo bojovala o život i v následujících týdnech a měsících v důsledku nakažlivých nemocí. Terezínem se šířil břišní i skvrnitý tyfus. To všechno ještě byly důsledky války," připomněl při vernisáži výstavy Vojtěch Blondig.

Utrpení vězňů z koncentračních táborů a obyvatel ghetta na sklonku války ztvárnili ve svých dílech výtvarníci Ivan Bukovský a Jiří Sozanský. Expozice jejich prací je až do konce října přístupná ve výstavních prostorách IV. dvora Malé pevnosti.