„Celý život jsem makala 
a dneska se mám tak špatně," stěžuje si postarší dáma, která s dalšími čekala, až po třetí odpoledne začne hlavní oslava 1. Máje v režii komunistů. A to ve městě, kde vládnou ve společné koalici se sociálními demokraty. Někteří zastupitelé se přišli podívat.

„Mají tady uklizeno," pochválí jiný muž, který zamířil ke stánkům s občerstvením. „Ráno tady byl takový binec. Večer tady byly Čarodějnice, ale ráno to město nechalo uklidit."

Vysoký muž si ale všímá 
i vysokých cen za párky a klobásy. „Nato, že to je komunistický mítink, tak ty ceny nejsou vůbec lidové," glosuje.  Na cedulích čte, že si bramborák může koupit za třicet korun, libový párek za čtyřicet pět a klobásu dokonce za padesát pět. Velké jedenáctistupňové pivo stánkaři prodávají za dvacet sedm. „Ale co také chceme, všechno se zdražilo," dodává.

Poté odchází ke stolečku 
s komunistickými upomínkovými předměty. Dva pánové ve velmi pokročilém věku s cedulkou "pořadatel" nabízejí dětem lízátka s třešničkami, nechybí ani kalendáře či Prvomájové Haló noviny.

Mezi lidmi korzuje poslanec Josef Šenfeld z Hoštky, přijela i krajská radní Jitka Sachetová z Polep. Mezi obecenstvem jsou zejména důchodci, pár dětí dovádí na atrakcích. Je tu skákací hrad či trampolína.

Na úvod mítinku zazněla československá hymna v té podobě, jak bývala hrána před rokem 1993. Hlavní projev pak pronáší Šenfeld. Po krátkém připomenutí, jak vznikl Svátek práce, se pouští do kritiky polistopadového vývoje a Nečasovy vlády. Lidem zdůrazňuje, že všichni žijí ve strachu.

„Česká demokracie není demokracií, neboť ta pravá je vláda lidu." Kritika zaznívá na církevní restituce i samotnou církev. O mládeži protestující vůči jeho straně říká, že je zmanipulovaná. „Musíme příští rok získat významný vliv," apeluje na závěr.


Co také zaznělo

Josef Šenfeld po krátkém připomenutí, jak vznikl Svátek práce přednesl kritiku polistopadového vývoje a Nečasovy vlády. Lidem zdůraznil, že všichni žijí ve strachu. „Česká demokracie není demokracií, neboť ta pravá je vláda lidu," pronesl. Kritika zazněla i na církevní restituce i samotou církev. Šenfeld se na pár minut stal historikem. O mládeži protestující vůči jeho straně řekl, že je zmanipulovaná. Apeloval na získání vlivu v příštích volbách.