A navíc ještě provoněný čerstvě napečeným vánočním cukrovím, které návštěvníci a rodinní příslušníci mohli ochutnat spolu s horkým čajem či kávou. Krásná událost, která odpoledne předcházela na terezínské Krétě v Domově seniorů Anavita další akci plné emocí i vzpomínek. Totiž zpívání vánočních koled. Pro terezínské klienty Anavity, která se specializuje na péči o seniory s Alzheimerovou chorobou, nebyla tato událost neznámá. Společně s Deníkem si totiž Nesem vám noviny či Narodil se Kristus Pán zazpívali i loni. Letos ale byla tato akce o to více symbolická.

"K desetitisícům lidí po celé republice se totiž připojili naši klienti ve všech šesti zařízeních pod hlavičkou Anavity," vysvětlil ředitel respektované sítě zařízení pro lidi s Alzheimerovou chorobou i seniory. Padesátka klientů, která na Krétě v Terezíně pilně trénovala u kláves už několik týdnů dopředu, si nádherný večer prožila i malinko netradičně. "Tradiční koledy jsme totiž kromě kláves doprovodili i bongy, tamburínou a zvukem rolniček," přiblížila atmosféru zpívání aktivizační pracovnice terezínské pobočky Anavity Michaela Trestrová.

Ta ještě pochválila téměř stoletou klientku, která se do zpěvu také zapojila a vzpomněla i další z klientek. "Třeba paní Vlasta Ledecká si tuto akci náramně užila. Říkala, že takové věci, jako koledy a Vánoce vůbec, vždycky obrečí," naznačila aktivizační Míša, jak silné emoce akci provázely. O jejich vygradování se ve finále postarala i její kolegyně Bára Vysoká, která s klienty poslední dny poctivě koledy trénovala. "Refrén poslední koledy jsme totiž nechali zaznít již bez hudby. Byl to velmi silný okamžik. A ještě silnější okamžiky pro celý náš tým nastaly, když jsme s kolegyněmi zjistily, že koledy si zpívali nebo alespoň pobrukovali i klienti, kteří kvůli Alzheimerově chorobě již nekomunikují vůbec, nebo jen velmi omezeně," dodala ještě krásnou tečku za několikatýdenními přípravami a příjemným vyvrcholením akce Michaela Trestrová z Anavity.

Tak zase za rok!

Hana Raiskubová, Anavita a.s.