Případ si převzala Národní protidrogová centrála. Potvrdila to její mluvčí Barbora Kudláčková, která zároveň vysvětlila, že s ohledem na probíhající vyšetřování nemůže sdělovat další podrobnosti.

„Mohu potvrdit, že jsme nález takové zásilky přebrali do vyšetřování. Nicméně tento případ stále prověřujeme a vyšetřujeme a zatím k němu nemohu sdělit žádné bližší informace,“ uvedla Kudláčková s tím, že k nálezu drogy došlo už před Vánoci.

Podle informací Deníku se mělo do supermarketu společně s ovocem dostat několik kilogramů této drogy. Skutečné množství ani zemi, odkud zásilka na Podřipsko přicestovala, však mluvčí Národní protidrogové centrály specifikovat nechtěla. Potvrdila alespoň informaci, že kromě roudnického obchodního domu byly ve stejnou dobu objeveny zásilky kokainu i na dalších dvou místech v Česku. Kde konkrétně to bylo, ale nesdělila.

Studie roudnického skateparku, vypracovaná firmou Mystic constructions.
Roudničtí skejťáci se dočkají svého parku. Začne se stavět ještě letos

„Zpravidla v těchto případech navazujeme mezinárodní spolupráci, což je spíše otázka delšího časového horizontu,“ poznamenala Kudláčková a doplnila, že podobné případy jsou v České republice vzácné. „Obecně se zpravidla jedná o nějakou logistickou chybu. Většinou je to tak, že taková zásilka ani není určena pro náš trh, ale původně měla skončit jinde,“ dodala.

Podrobnosti o nálezu drog v obchodním domě nechtěla sdělit ani mluvčí Kauflandu Renata Maierl. „Z důvodu probíhajícího policejního šetření vám k uvedené záležitosti bohužel nemůžeme poskytnout bližší informace,“ reagovala na dotaz Deníku Maierl.

V okamžiku, kdy zaměstnanci supermarketu v té době ještě neznámý bílý prášek v bedně s ovocem objevili, byla na místo povolána i profesionální jednotka hasičů z Roudnice nad Labem. Jejich mluvčí Lukáš Marvan pouze sdělil, že jednotka do Kauflandu vyjížděla ve středu 22. prosince krátce před třetí hodinou odpoledne.

Topení. Ilustrační foto.
Štětí se vyhne šoku z cen tepla. RATE koupil investor z Rakouska

K podobnému případu došlo v Česku v roce 2015. Tehdy se v jedné z pražských prodejen Lidl našlo v krabicích s banány pocházejících z Kolumbie 110 kilogramů kokainu. Na české poměry se jednalo o rekordní nález. Cena kokainu se na českém trhu pohybuje kolem dvou tisíc korun za jeden gram.

Kokain:
Kokain je návyková látka s povzbuzujícími účinky na centrální nervový systém a řadí se mezi takzvané stimulační látky. Kokain se získává z lístků keře koky, účinky této drogy znali již jihoameričtí indiáni před 4 000 lety. Po požití dochází k tělesné i duševní stimulaci, přichází pocity síly a nadřazenosti, zvýšeného sebevědomí, zvýšení bdělosti, snížení či odstranění únavy a chuti k jídlu, kolísání nálad až podrážděnost. Jeho dlouhodobé užívání je spjato s nechutenstvím, nespavostí, výrazným hubnutím, svalovými záchvaty a křečemi, úzkostí a vznikem výrazné psychické závislosti. Užívání kokainu může vést k smrti v důsledku selhání dýchacího systému, mrtvici, krvácení do mozku nebo infarktu.
Zdroj: Národní zdravotnický informační portál