Vyzbrojeni pilami a sekyrami zde odstraňovali náletové dřeviny jako například růži šípkovou nebo trnku. Jejich činnost v této lokalitě na území CHKO České středohoří prospěje místní původní teplomilné vegetaci.

Neprostupné houští, větve pokryté trny, hustá nepoddajná změť dřevin, k tomu silný vítr, ostré slunce i dešťové přeháňky musela překonat parta kamarádů při čištění vrcholových partií kopce Kočka. Cílem mladých lidí bylo podle pokynů pracovníka Správy CHKO vyřezat nebo vysekat nepůvodní dřeviny, které bránily rozvoji teplomilných rostlinných společenstev a živočichů.

Členové týmu dobrovolníků se úkolu zhostili s velkou chutí a odhodláním. S podobnou činností už měli někteří z nich zkušenosti z výjezdů do CHKO Labské Pískovce a CHKO Pálava. „Odstraňování náletů je jedním z nejběžnějších managementových zásahů při ochraně přírody. Je to však zároveň činnost, která vyžaduje dostatek pracovních sil a na kterou jednotlivé Správy nemají kapacity, a proto ji v mnoha případech vykonávají dobrovolníci. Naše skupina už má v tomto ohledu jistou praxi, která se nyní využije," objasnil situaci člen týmu, dendrolog Aleš Rudl, který byl ostatním nápomocen při určování původních a náletových dřevin.

Maje na paměti, které keře nebo stromy je odstranit a které jsou naopak hodnotné a musí se zachovat, oháněli se dobrovolníci zručně nářadím a nálety, vyřezávané těsně u země, se vršily na rychle rostoucí hromadu. Tu tam po sobě samozřejmě tým nezanechal. V houštinách vytvořili nadšenci krátké průseky, do nich přenášeli vymýcené dřeviny a ušlapávali je. Dali tak vzniknout útočištím pro drobné živočichy, zejména pak ptáky. Aktivita týmu tak měla na přírodu dokonce dva pozitivní dopady.

„Na Kočce nám šla práce dobře od ruky, je to krásné místo s nádherným výhledem do okolí a všechny nás bavilo pomáhat přírodě v této lokalitě," vyjádřil se po úspěšném dni jeden z nejaktivnějších dobrovolníků Martin Javůrek. Oblast vrchu Kočka (nebo též Sovice) sloužila v minulosti obyvatelům okolních obcí jako lom, kde se těžil čedič na štěrk. Památkou na těžbu jsou dodnes obnažené skály, z nichž největší, dominantní skalní suk, připomíná svým tvarem ležící kočku.

Akce v CHKO České středohoří, jejíž součástí byl také sběr odpadu v turisticky atraktivních oblastech, byla v pořadí 4. a celkově již 8. akcí projektu „S odpadky zatočíme, nálety vyrubáme." Projekt, mající za cíl pomáhat přírodě v ČR, se kterým mladí lidé sami přišli byl podpořen z programu Thin Big Nadace O2.

Lucie Nevrklová