Autorem kreseb je indonéský umělec Kokok Suratmoko, který je zároveň jedním z indonéských umělců žijících v České republice, jež aktuálně vystavují svá díla v Galerii knihovny v rámci společné výstavy Spektrum.

Václav Havel byl devátým a posledním prezidentem Československa a prvním prezidentem České republiky, byl také dramatikem a disidentem. Zemřel 18. prosince 2011 ve věku 75 let na své chalupě na Hrádečku nedaleko Trutnova.

Vážná dopravní nehoda u Sulejovic
FOTO: U Sulejovic se stala vážná dopravní nehoda. Na pomoc letěl vrtulník

Vzpomínkové akce se v pátek 18. prosince konají po celé republice. Zapálit svíčku a tiše zavzpomínat je možné i v litoměřickém Parku Václava Havla u státníkovy busty. V Ústí nad Labem si lidé někdejšího prezidenta připomenou zapálením svíčky u lavičky Václava Havla v kampusu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně.

V 18 hodin začne také tradiční vzpomínkový průvod Srdce na Hrad. Vyjde z prostranství před Novou scénou Národního divadla a bude pokračovat přes Újezd a Malostranské náměstí na Hradčanské náměstí k pomníku Tomáše Garrigua Masaryka.

Řada lidí si Václava Havla připomene také povytaženými kalhotami. Symbolické gesto odkazuje na Havlovy povytažené kalhoty při inauguraci v roce 1989.