Ministerstvo práce a sociálních věcí po odstoupení dnes již bývalého vedení a zvolení nového předsedy Jana Vaňka s fondem navíc začalo komunikovat.
Litoměřická pobočka Klokánku má za sebou 8 let péče o více než 100 dětí, které mu přiřkl soud nebo městské úřady. Zařízení o kapacitě 22 dětí, o které se v samostatných bytech starají tety a jeden strýc, si v uplynulém období rovněž prošlo martyriem vzniklým zadlužeností FOD. Kolektiv vedený Ivanou Prudičovou ovšem vydržel téměř celý pohromadě.

„Fungujeme v nezměněné podobě. Tety pracují, ač jsou nyní dva měsíce bez výplat. Důležité je, že jsou peníze pro děti. Vlivem změn ve vedení fondu a zahájení jeho restrukturalizace se otevřely dveře k jednání s vládou a svitla nám naděje na vyřešení problémů. Šetříme, kde se dá, rozhodně to však nepociťují děti, i když k těm starším se informace a otázky, co s Klokánkem bude, dostanou," říká Prudičová, která byla současně nově zvolena do pětičlenného předsednictva FOD.

Litoměřický Klokánek.

Z Fondu ohrožených dětí se postupně stala velká organizace, která nespravovala jen Klokánek, ale i azylové domy, Domy na půl cesty, školicí a mediační centra. Nakonec už se nestačila „sebefinancovat". Před novým předsednictvem stojí rozhodnutí určit priority a zajistit restrukturalizaci, která nebude ze dne na den a pro mnohé bude i bolestivá. Výhodou pro litoměřický Klokánek je podpora města. To mu pronajímá hlavní budovu za symbolický poplatek. Významnou podporou jsou také sponzoři a dárci.

„S Klokánkem udržujeme dobrou spolupráci, vychází nám vstříc zejména při mimořádných událostech, kdy potřebujeme děti umístit do zařízení ihned, například ještě před soudním rozhodnutím. Situaci kolem tohoto zařízení sledujeme a nedovedeme si představit, že by litoměřická pobočka ukončila poskytování svých služeb. Byla by to velká ztráta především pro samotné děti, které mají nyní u svých tet domácí prostředí," uvedla Renáta Jurková, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu v Litoměřicích.

Litoměřický Klokánek uvítá každý finanční dar, který je možné poslat na číslo účtu 209808297/0300.