Po devíti dnech, kdy se klokan bezstarostně toulal „buší" pod Košťálovem, se ho podařilo konečně dopadnout. Pomohla snadná lest.

„Telefonovala mi překvapená paní Kaňová, že mají za zahradou klokana. Poradil jsem jí, aby otevřeli vrata a počkali, jestli klokan přijde sám," popsal veterinář Marek Káninský, který byl do „lovu" klokana vtažen již od samého začátku.

„Vrátili jsme se z dovolené a o ničem jsme nevěděli. Najednou se nám za zahradou potuluje klokan. To víte, že nás to dost překvapilo," vzpomněla s úsměvem Hanka Kaňová.

A co klokan? Pozvání do zahrady bez ostychu přijal. Pak stačilo jen zavřít vrata. Byl v pasti. „Vypadá to, že se chtěl vrátit k lidem. Byl na upravovanou zahradu zvyklý. Nejspíš proto se do ní uchýlil," podotkl veterinář Marek Káninský.

Třebenická zahrada se Joeymu zalíbila. Pochutnal si i na rajčatech. Safari pod Košťálovem nabralo na obrátkách teprve ve chvíli, kdy se „lovci" rozhodli klokana chytit.

Tři lovci veterinář, třebenický strážník Tomáš Rotbauer a fotograf Deníku Karel Pech se snažili nechápajícího Joeyho nahnat do rohu zahrady. Klokanovi se nechtělo. Dlouhými skoky křižoval zahradu, pokoušel se uniknout odhodlaným lovcům ze smyčky. Po několika neúspěšných pokusech se zmatený útěkář zastavil u plotu zahrady. Veterinář vytáhl „foukačku" s narkotikem, namířil a zasáhl klokana do zadní nohy. Ještě deset minut pobíhal Joey po zahradě. Pak ale začalo účinkovat narkotikum. Dvanáctikilové zvíře ulehlo do trávy a usnulo.

„Naložili jsme jej do auta a odvezli majiteli. Byl překvapený a neskrýval nadšení," řekl strážník Tomáš Rotbauer a dodal: „Jsem velice rád, že tento hon na klokana dopadl šťastně. Nestala se žádná tragédie, žádná srážka s autem, žádné zranění. Navíc jsme společnými silami klokana dopravili zpět k jeho majiteli, živého a zdravého."

„Joey se má dobře. Asi je rád, že je doma, v klidu," řekl majitel Jaromír Latislav. Ten ocenil pohotovost všech pomocníků. „Všem bych rád poděkoval. Jmenovitě panu veterináři Káninskému, za policii panu Rotbauerovi, rodině paní Kaňové a pana Brodského, ale také všem dobrovolníkům za jejich ochotu a pomoc," vzkázal majitel Joeyho.