Ačkoli je budova, stejně jako sousední sportovní stadion, v majetku roudnické TJ Sokol, jeho opravu chce zajistit město. Sokol na ní totiž nemá dostatek prostředků. Starosta města František Padělek přiblížil, že začala vzájemná spolupráce mezi zúčastněnými stranami. 

Kino Sokol v Roudnici nad Labem na dobovém snímku.Kino Sokol v Roudnici nad Labem na dobovém snímku.Zdroj: Sokolské památky, Filip Uzel„Na zastupitelstvu jsme se dohodli, že jako město požádáme tělovýchovnou jednotu Sokol, aby nám objekt na určitou dobu, na kterou se dohodneme, zapůjčila. Následně ho zrekonstruujeme a jako město ho budeme i využívat,“ uvedl Padělek s tím, že první jednání mezi vedením České obce sokolské a zástupci města už proběhla. „Dalším krokem bude vymezení toho, co vše práce na opravě zahrnou. Je to však úkol na delší dobu,“ doplnil Padělek. 

Úmysl města vítá i vedení roudnického sokola, uvedl to jeho nový starosta Jakub Vysoký. „Rozhovory s městem na toto téma jsme se snažili iniciovat už delší dobu. Vnímáme to jako vstřícný krok, ačkoli ještě není jasné, v jakém rozsahu rekonstrukce proběhne. Bohužel provoz kina není v současné době výdělečný podnik, jako tomu bylo téměř před sto lety, kdy naše jednota budovu postavila. Doufáme ale, že díky této spolupráci se podaří kino zachránit a naplno se využije jeho obrovský potenciál,“ sdělil Vysoký. 

Memorial Air Show 2019.
Na nebi nad Roudnicí opět zaburácí letecké motory. Air Show slaví třicetiny

O kulturní program v kině Sokol stará už od roku 2017 parta dobrovolníků okolo Kláry Svobodové, která ho jako Sokolka ve svém volném čase provozuje. „Bohužel dobrovolníků je stále méně a naši činnost ovlivnila i epidemie covidu. Stále ale chceme dvakrát do roka pořádat představení amatérských divadel a prostor dále pronajímáme vzdělávacím i zájmovým organizacím města, konat se tu budou například školní akademie,“ uvedla Svobodová. 

Budova kina Sokol byla slavnostně otevřena 25. prosince 1927. Jejím autorem je významný český architekt Kamil Roškot. Budova patří mezi nejzajímavější stavby v Roudnici, je postavena v čistém funkcionalistickém slohu, původní je také řada prvků v interiéru.