Jak Deník zjistil, plánovaná úprava do podoby okružní křižovatky na Vojtěšském náměstí je ohrožena, už nyní má akce časový skluz. V srpnu měli stavební dělníci budovat „kruhák", aby objízdná trasa byla připravena na hlavní opravu starého mostu přes Labe.

Jenže je klid a nic se neděje. „Zjišťoval jsem aktuální informace, a nevypadá to dobře," oznámil Jan Jakub, vedoucí litoměřického odboru dopravy. Právě město se má na úpravě „problémové" křižovatky u Severky finančně podílet. „V rozpočtu jsou na stavbu připraveny peníze," poznamenal Jan Jakub.

Co se děje? Přestože Litoměřice dodaly investorovi, tedy chomutovské pobočce Ředitelství silnic a dálnic, pravomocné stavební povolení, je klid. „Mění se v chomutovské ŘSD procesy, je to způsobeno změnami ve vládě," poznamenal Jan Jakub. Jinými slovy, vedení  ŘSD se rozpadlo.

To ale není jediný problém okolo opravy Tyršova mostu. Než se uzavře, musí být připravena objízdná trasa, tedy vybudovaná kruhová křižovatka na Vojtěšském náměsti. Tuto stavbu chomutovská ŘSD chtěla zadat jako samostatnou zakázku. To se nelíbilo pražské centrále. „Prý to nelze soutěžit samostatně, že je to dělení zakázky. Bude se tedy muset vysoutěžit všechno dohromady," vysvětlil Jan Jakub.

To znamená jediné: jak „kruhák", tak i budoucí opravu Tyršova mostu má zajistit jeden hlavní zhotovitel, který od ŘSD získá stavební zakázku. Nejsou vyloučeny průtahy ze strany neúspěšných firem. „Vidím v tom velké riziko," konstatoval Jan Jakub z litoměřického úřadu.

„Zakázka se začne soutěžit, ŘSD připravuje podmínky. Když to bude ideální, v listopadu začnou výkopové práce, nějaké přeložky a příští rok na jaře pokládka vozovky na kruháku u Severky," nastínil scénář vedoucí litoměřického odboru dopravy.

A začne v roce 2014 už několikrát odložená oprava Tyršova mostu? „Investiční referent z chomutovské ŘSD mě ubezpečil, že termín stále platí. Jen se to nesmí někde zaseknout," dodal Jan Jakub.

Součástí objízdné trasy budou i semafory v ulici Na Valech. Stane se jedinou tepnou, po které pojedou všechna vozidla mířící od či do České Lípy. S uzavírkou mostu jsou očekávány i dlouhé kolony v centru města.