Nové dlažby, zeleň, lavičky, hřiště nebo třeba snadnější parkování. Taková je už částečně podoba pokratického sídliště, které se aktuálně nachází před dokončením třetí etapy celkové revitalizace, která odstartovala v roce 2015.

Obyvatelé rozlehlého sídliště změny vnímají převážně pozitivně, najdou se ale i nedostatky, které pozoruje část spíše dříve narozených občanů.

„Před rekonstrukcí bylo sídliště v příšerném stavu, teď se vše začíná tvářit ideálně, ať jde o chodníky nebo zeleň, vypadá to dobře,“ reagoval na náš dotaz Martin Livonec, bydlící v právě okrašlované lokalitě. „Rekonstrukce je super, ale jsou tu místa, nad kterými zůstává rozum stát,“ pokračuje. „Z pohledu staršího člověka nechápu, který projektant vymyslel například šikmé schody, po kterých se v podstatě nedá skoro chodit. Lidi už je začínají obcházet,“ popisuje nedostatek v ulici Na Výsluní. I přes to je ale s novou podobou bydliště spokojený.

Regenerace pokratického sídliště pokračuje
Pokratické sídliště bude zase hezčí, chystá se další regenerace

Stavební úpravy v rámci třetí etapy začaly v srpnu, skončit mají v listopadu. Aktuálně se opravují chodníky a modernizací prošlo víceúčelové hřiště. „Právě probíhající etapa je ve své polovině. V těchto dnech se pracuje na území ohraničeném ulicemi Na Výsluní, U Kapličky, Kubínova a Pokratickým potokem,“ říká Eva Břeňová, mluvčí města Litoměřice.

Zahájení čtvrté etapy revitalizace sídliště je nyní závislé na dotaci, o kterou město chce zažádat. „Zastupitelé schválili podání žádosti o dotaci na regeneraci ulic Alfonse Muchy, Hynaisova a Ladova,“ potvrdila Eva Břeňová.

S financováním může pomoci dotace

Celkové náklady na další etapu rekonstrukce jsou podle projektu vyčísleny na 7,2 milionu korun. Dotace, o kterou bude město žádat, je poskytována až do výše 70 % nákladů, nejvýše ale město dostane čtyři miliony korun.

Čtyři miliony korun obdrželo město od ministerstva i na probíhající třetí etapu, jejíž celkové náklady jsou 7,5 milionu. „S žádostí o dotaci na realizaci prvních tří etap jsme byli úspěšní, proto věřím, že tomu tak bude i tentokrát,“ uvedl místostarosta Václav Červín. V plánované fázi má dojít mimo jiné k opravě sportovního hřiště, vybudování odpočinkových zón, doplnění mobiliáře a herních prvků prvků nebo úpravě zeleně.

Finále rekonstrukce má být v roce 2020, po dokončení šesté etapy.