Milovníkům tajemství historických zákoutí by mohla přinést radost. Vstupu do Kapucínské uličky v centru Litoměřic ale nyní brání zamčená vrata.

Po jejím zprůchodnění volá místní podnikatel Jaroslav Tvrdík. Podle něj by mohla posloužit jako nová turistická trasa. „Trasa je velmi klidná a bezpečná díky zcela vyloučené dopravě,“ myslí si Tvrdík.

Dotázaným obyvatelům města se nápad zamlouvá. „Zapadlé litoměřické uličky mají svoje kouzlo, určitě jsem pro,“ říká Martin K. bydlící na Kocandě. Podobnými uličkami připomínajícími pražskou Malou Stranu rád prochází.

Pozemek je v majetku města. Zachovala se i původní kamenná dlažba. Pokud by město návrh schválilo, neměl by být podle Tvrdíka s otevřením trasy velký problém.

Dočasné zřízení pěší zóny na Mírovém náměstí v Litoměřicích.
Dopravu v centru Litoměřic prověřují sčítače

„Obnovení průchodu neomezí provoz školy a náklady jsou minimální v řádu několika málo tisíc korun,“ dodává Tvrdík. Podle něj veškeré nezbytné práce zvládnou pracovníci technických služeb města.

Město návrh aktuálně projednává. Pokud se neobjeví zásadní překážka, bude o realizaci uvažovat.

„Rada města požádala příslušné odbory o posouzení a případné znovuotevření průchodu ulicí Kapucínská v úseku mezi Mosteckou a Vavřineckou,“ uvedla mluvčí litoměřické radnice Eva Břeňová.

Nová trasa je podle Tvrdíka velmi zajímavá z pohledu historických památek.

Průchozí by měli šanci prohlédnout si kostel Všech svatých, pokračovat přes Kostelní náměstí s kašnou do Mostecké ulice až ke kostelu sv. Ludmily a dále k nedávno zrekonstruovanému Kapucínskému náměstí.

ZÁSAH BOMBY

Ulička v dřívějších dobách spojovala Kostelní náměstí, kde bývalo tržiště, a kapucínský klášter s přilehlým náměstím.

V pozdější době se účel průchodu změnil. Okolí poznamenal i zásah bomby na konci 2. světové války v místě dnešní prodejny železářství, kde výbuch zničil židovskou synagogu.

Úsek mezi Mosteckou a Vavřineckou ulicí se definitivně uzavřel při opravě učňovské školy v osmdesátých letech.

„Důvodem byl stav tehdy dvou neudržovaných domů s padající omítkou z fasád, mezi kterými ulička prochází. Dnes jsou oba domy opravené a mají nové fasády,“ uzavírá Tvrdík.

Odsouzení vězni z litoměřické vazební věznice pracují na úklidu břehů řeky Labe.
FOTO: Vězni si mákli. Uklízeli břehy Labe