Vyplývá to z informací Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem. Ke koupání je ale jezero stále vhodné.

Tradičně nejčistější jsou podle Olgy Zbuzkové zatopené bývalé doly, například Barbora na Teplicku. „Je to hluboké jezero se studenou vodou. Dole je navíc ještě nějaké uhlí," řekla hygienička. Voda je podle nejnovějších měření průhledná do hloubky 3,5 metru. Podobně jsou na tom také například Benedikt a Matylda
v Mostě.

Neplatí to ale pro další zbytkovou důlní jámu u Varvažova na Ústecku. „Kvalita vody se oproti předchozím letům zhoršila. Objevily se sinice," uvedla Zbuzková. Voda je tam podle ní stále ke koupání vhodná, sinice ale mohou mít vliv na zdravotní stav, především pro citlivé lidi, děti a staré lidi.

Podle hygieničky se sinice dostávají do těla dvěma způsoby. „Buď kůží, kde mohou způsobovat u citlivých jedinců vyrážku. Člověk by se měl po koupání osprchovat a nezůstávat ve vodě příliš dlouho. Při napití může způsobovat žaludeční potíže," dodala Zbuzková.

Přítomnost sinic se podle ní dá zjistit jednoduchým testem za pomoci lahve s úzkým hrd-lem, do které se nabere voda. „Pokud voda zůstane celá zelená, jde o řasy, které maximálně zašpiní plavky. U sinic se vytvoří u hrdla lahve zelený kroužek," vysvětlila. V Kři-žanově hygienici zjistili zvýšený výskyt bakterie Pseudomonas aeruginosa, která může způsobovat záněty močových cest nebo středního ucha. Přesto vodu hodnotí jako vhodnou ke koupání se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi.