„Nemůžeme si stěžovat. Díky počasí se sezona povedla. Doufáme, že to ještě chvíli vydrží," sdělil jednatel kempu Úštěk u Jezera Chmelař Luděk Tichý.

Ten také dodal, že úštěcké jezero je stále bez sinic. „Máme pouze zhoršenou průhlednost, ale voda je v pořádku. Hygiena by jinak okamžitě zakročila. Vzorky vody zde odebírá pravidelně každých čtrnáct dní. Během posledních dnů, kdy padaly teplotní rekordy, tu provedla ještě dva mimořádné odběry. Všechno bylo bez problémů," informoval Luděk Tichý.

Jeho slova potvrzuje i informační server Krajské hygienické stanice, která monitoruje rekreační vody v ústeckém kraji.

Jezero Chmelař se rozprostírá na ploše šedesáti sedmi hektarů. Prostor pro koupání a zábavu poskytuje na dvou upravených plážích. „Název jezero je poněkud zavádějící, ve skutečnosti se jedná o rybník, který vznikl počátkem šedesátých let na místě bývalého středověkého Velkého rybníka," vysvětlují úštěcké technické služby.

Pro ubytování na Chmelaři je k dispozici kemp na břehu jezera. Ten disponuje 350 lůžky v chatičkách, nabízí i možnost stanování, stravování ve dvou restauracích, hernu se stolním tenisem, fotbálkem, ale i beach volejbal nebo minigolf. K dispozici je také půjčovna lodiček a šlapadel, dospělé potěší možnost rybaření.

„Tento rok k nám lidé nejčastěji najíždějí na prodloužené víkendy. Dříve bývaly častější týdenní pobyty. Návštěvníků však bylo celkově 
v tomto roce o něco víc než například vloni," uvedl Luděk Tichý. Podle jeho slov do kempu jezdí kromě rodin s dětmi či turistů také základní školy. Ty zaplnily areál kempu koncem školního roku. Pobyt v kempu spojí s návštěvou města a okolí.

Velký vliv na návštěvnost jezera Chmelař měly i červnové povodně. Ty vyřadily 
z provozu hned několik koupališť na Litoměřicku. Koupaliště v Litoměřicích muselo provoz přerušit na měsíc, lovosické koupaliště bude kvůli povodním zavřené po celý rok. Také pískovna v Píšťanech neposkytovala podmínky pro rekreaci nejméně jeden měsíc po povodních.