Ta se uskuteční 26. a 27. ledna v Praze a Terezíně. Prezident Miloš Zeman do Terezína pozval čelní představitele všech vítězných mocností. Pořadatelem je Evropský židovský kongres.

„Stále nemáme informace o tom, kdo by se akce měl zúčastnit. Přijet by mělo zhruba 300 osob v termínu 27. ledna od 14:30 do 15:30. Dorazit by měli státníci i bývalí vězni," sdělil Deníku Tomáš Rieger z Památníku Terezín.

Vzpomínkové akce se budou konat 26. a 27. ledna v Praze a v Terezíně. První den se uskuteční Fórum „Let My People Live", nad kterým převzal záštitu předseda Evropského parlamentu Martin Schulz a které se zaměří m.j. na legislativu, na roli médií a politiky v souvislosti se současným dramatickým nárůstem antisemitismu, především v západní Evropě.

Na tuto část byli pozváni předsedové parlamentů 47 zemí, kteří podpořili v r. 2009 Terezínskou deklaraci, zabývající se odkazem holocaustu. Druhý den bude věnován pietním akcím, na které byli pozváni vrcholní představitelé vítězných mocnosti 2. světové války, tedy USA, Velké Británie, Francie, Ruska a Ukrajiny, ale také Izraele, zemí Visegrádské skupiny a sousedních zemí.