Stav zvířat již nehodlal trpět a rozhodl se konat. Zavolal proto na krajskou veterinární správu a týrání ohlásil. Nebyl první. „V letošním roce jsme zaznamenali dvě různá udání na týrání zvířat na statku v Tlučni. Na stejnou situaci máme tedy v tuto chvíli dva podněty. Na místo jsme poslali inspekci již dvakrát. Ani jednou se však inspektor do objektu nedostal – pokud nám nikdo neotevře, dovnitř se nedostaneme,“ vysvětlila veterinářka a inspektorka Krajské veterinární správy Lenka Hanušová.

Zvířata přitom prý stále trpí. „V obou případech bylo udání směrované na občana, který chová hospodářská zvířata a dva psy. Hospodářská zvířata má však zavřená ve stáji – k nim se inspektoři nedostali. Občan, který týrání zvířat udal, si stěžoval také na týrání dvou psů, kteří se pohybovali okolo chalupy. Inspektoři mohli posoudit pouze stavy obou psů – ti byli v době inspekce uvázaní u boudy. Jejich výživný stav byl dobrý, oba měli boudy,“ uvedla veterinářka.

Jakým způsobem dojde k prošetření týrání hospodářských zvířat, zatím není jasné. Krajská veterinární správa se prý konat snaží. Do objektu se podle Lenky Hanušové však bez souhlasu a účasti majitele nedostane.

Podle Nadace na ochranu zvířat má však inspekce Krajské veterinární správy od nového roku možnost do objektu vniknout i bez souhlasu majitele. „Významnou legislativní změnou v zákoně o týrání zvířat je možnost vstupu do obydlí, pokud je v ohrožení život nebo zdraví nejen člověka, ale i zvířete,“ informovala mluvčí Pavlína Krejčíková.

Veterinářka a inspektorka z Krajské veterinární správy však tuto možnost nezná. „Do objektu se dostaneme pouze v případě, že nám někdo otevře a pustí nás dovnitř. My se do zařízení podívat můžeme, ale rozhodně tam nemůžeme vnikat. Je předpoklad, že když ten člověk uvidí to srocení lidí u něho před domem, otevře,“ uvedla inspektorka a popsala způsob, jakým inspekce jedná:

„Majiteli zvířat na dveře připevníme lístek, že se má v určitou hodinu do místa dostavit a sejít se tak s inspektorem, kterému předvede stav zvířete. Výzvu podle zákona doručíme i poštou. O dni předvolání jsme uvědomili i obec a policii. V daný den se na místě sejdeme s policií a úřadem.“