Projekt není nový, vypadá to ale, že letos se pravděpodobně začne stavět. A to jedna část  obchodního areálu, tzv. retail. Roudnický stavební úřad totiž vydal změnu rozhodnutí o umístění stavby, navíc bylo vydáno stavební povolení pro trafostanici obchodního centra. Zelenou velkému areálu dal už loni i krajský úřad, který záměr posuzoval z hlediska vlivu na životní prostředí (EIA). Podle dřívějších informací by výstavba mohla začít už v dubnu.

Investorem areálu je chomutovská firma Qinn Invest, avšak pozemky podle katastru nemovitostí vlastní Kaufland Česká republika a chomutovská ESA Invest.
Z dokumentu pro proces EIA, který má Deník k dispozici,  vyplývá, že záměrem v lokalitě Na Kolečku, u ulice 9. května, je postavit dva velkoplošné objekty skladového typu s parkovištěm pro zhruba 362 vozidel. Investor dále píše o zřízení 90 pracovních míst.

„Navrhované řešení vytvoří nové moderní obchodní centrum s cílem výrazně zlepšit kvalitu služeb obyvatelstvu v dané oblasti a rozšířit sortiment potravin a průmyslového zboží jako komplexní služba zákazníkům na vysoké úrovni,“ píše se v dokumentu. „Zřízení takovéhoto centra obchodu a služeb v daném prostoru je výhodné jak z hospodářského a zásobovacího hlediska, tak i z hlediska městského a regionálního.“

Kromě potravin mají být v obchodním centru obchody se sortimentem elektro, drogerie, oděvy, obuv, sport, hračky, nábytek, textil, potřeby pro chovatele a zboží a služby optika. Z aktuálního územního rozhodnutí vyplývá, že v objektu Retail bude šest prodejen. O využití objektu s názvem Hypermarket lze spekulovat, avšak pozemek pod plánovanou budovou včetně parkoviště vlastní společnost Kaufland.

Aby byl záměr uskutečnitelný, v minulosti probíhalo několik změn územního plánu. Rovněž se musí kvůli dopravní obslužnosti vybudovat nová okružní křižovatka, která má vyřešit komplikované napojení do nového obchodního centra a ulic 9. května, Aleje 17. listopadu a Hornické ulice.

Nové obchodní řetězce pravděpodobně nepřivítají živnostníci, ani konkurence. Ve 13 tisícové Roudnici jsou již supermarkety Tesco, Lidl, Billa, dvakrát Penny. Zajímavé ale je i to, že jsou kumulovány blízko u sebe, a to v západní části města. Naopak východní část Roudnice, včetně lokality Bezděkov, je prakticky bez marketů.

Letos na jaře se mají obchody se spotřebním zbožím začít stavět i v Litoměřicích, v lokalitě Želetice u Intersparu. Roudničané mohou ale využít velké obchodní centrum v pražských Letňanech, které je autem vzdáleno jen 42 km.