V Roudnici se
 stále jedná

Roudnice nad Labem – V podřipské metropoli se pomalu schyluje k rozuzlení povolební spolupráce. Ani jedna strana se nechce k vyjednávání vyjadřovat, ale zdá se, že řešení je hned několik, minimálně spolupráce tří stran a hnutí s převahou jediného mandátu (Společně pro Roudnici, Ano 2011 a TOP 09 a nezávislí), což je pro rozhodování o důležitých usneseních velmi křehká záležitost. Lidé znalí místních poměrů však odhadují, že dojde ke shodě sdružení Společně pro Roudnici, ANO 2011 a několika dalších subjektů. „Patrně poslední doladění spolupráce proběhne ve čtvrtek večer, v pátek je navíc poslední den, kdy se mohou podat stížnosti na průběh a výsledky voleb," uvedl Vladimír Urban, lídr Společně pro Roudnici.

Velkou koalici strany v Libochovicích nechtějí

Libochovice – Snadná rozhodně nejsou povolební vyjednávání v Libochovicích. Přestože ve volbách zvítězila Strana zelených v čele s bývalým starostou města Jaroslavem Benešem, kdo se do čela radnice nakonec postaví, zatím není úplně jasné. Pokračovat by ve své funkci chtěla i současná starostka Jana Holá, která se stranou TOP 09 a nezávislí skončila na druhém místě. Velkou koalici obě strany vylučují. Kdo radnici v příštích čtyřech letech povede a kdo zamíří do opozice, o tom tak rozhodnou ostatní uskupení, kterým se ve volbách podařilo získat mandát.

TOP 09 + USZ + ?
„Dohodu o koaliční spolupráci bychom rádi uzavřeli s Unií pro sport a zdraví. O dalších partnerech jednáme," řekla starostka a lídryně TOP 09 v Libochovicích Jana Holá. Její uskupení ve volbách získalo čtyři mandáty, Unie pro sport a zdraví tři, dohromady tedy sedm. Pět křesel v zastupitelstvu obsadí Strana zelených, dvě pak ČSSD v čele s Alenou Křtěnovou, se kterou o spolupráci už jednal Beneš (dohromady také sedm mandátů). „Naší kandidátkou na starostku by mohla být paní Křtěnová," připustil Beneš. Pomyslným jazýčkem na vahách tedy zřejmě bude jediný zástupce KSČM, kterému se do nového složení zastupitelstva podařilo probojovat, lídr strany Antonín Švihnos.

„Ještě v neděli přislíbil spolupráci nám. Nabízel jsem mu místo v radě, případně i v jednom z výborů. V pondělí už bylo vše jinak," řekl Beneš. „Na 70% jsem rozhodnutý. Přikloním se k tomu, kdo toho pro město udělal víc," nechtěl víc prozradit Švihnos. Jana Holá nakonec ale nevyloučila ani spolupráci s ČSSD. „Možná bude jasno až na zastupitelstvu, možná se domluvíme dříve. Netroufám si odhadovat," uzavřela Holá.

Starostka Patrovská, za ní Hajná: Změny Třebenice nečekají

Třebenice – Další čtyři roky zůstane v čele Třebenic a jejich sedmi místních částí dosavadní starostka Martina Patrovská. Domluvila se tak dvě kandidující hnutí, která ve volbách do zastupitelstva získala téměř stejný počet mandátů. Hnutí starostky Patrovské Aktivní kandidáti získalo celkem 53,5 % hlasů a osm mandátů k tomu. Druhému uskupení s názvem Společně pro Třebenice a místní části vedené současnou místostarostkou Evou Hajnou odevzdalo svůj hlas 46,5 % voličů, což stačilo na sedm mandátů. „Kandidátkou na starostku zůstávám já, na místostarostku paní Hajná," řekla k dohodě Martina Patrovská.

„Ještě ladíme členy rady, kontrolního a finančního výboru," prozradila s tím, že ustavující zastupitelstvo by se mohlo konat v pondělí 3. listopadu. „Pokud proti výsledkům voleb do pátku nepodá nikdo námitku," dodala. Nováčky v patnáctičlenném třebenickém zastupitelstvu budou Pavla Kofrová, René Pospíšil, Klára Pospíšilová a Eva Skokanová.