V novém seriálu zveřejňujeme archivní snímky z obcí Litoměřicka a Podřipska (ale i z různých spolků, sportovních klubů, zájmových sdružení atd.) z let 1918 až 1992. V pátém díle se podíváme do Bohušovic nad Ohří!

Máte doma také zajímavé snímky z našeho regionu z těchto let? Pošlete nám je na litomericky@denik.cz.

A jak to vidí obyvatelé Bohušovic?

Chybí mi snad jenom bankomat. Ale i k němu to nemáme daleko

Pavla Daňková, učitelkaZdroj: archivPavla Daňková, učitelka

Bohušovice jsou příjemné město. Máme tu prakticky všechno, co člověk potřebuje ke spokojenému životu. Obchody, lékaře, hřiště pro řadu sportů, dokonce fungující kino. Cvičím s ženami, ať přímo ve školní tělocvičně nebo v sokolovně, v zimě chodíme na plesy. Ve městě mi chybí bankomat, ale dnes má každý auto a k tomu nejbližšímu do Terezína je to kousek i pro pěšího nebo cyklistu. Mám štěstí, že pracuji v místě a odpadá mi potřeba cestování za prací. Bohušovice bych nerada měnila za jiné bydliště.

Jsem ráda, když mohu být lidem prospěšná alespoň v knihovně

Miloslava Cibulková, 84 let, knihovniceZdroj: archivMiloslava Cibulková, 84 let, knihovnice

Jako rodačka mohu posuzovat, jak se naše městečko vyvíjelo. Loni jsme s dalšími seniorkami připravily před radnicí pro děti a ostatní 2 povídání o jeho historii. Bohušovice byly vždy hezkým a dobře vybaveným sídlem a jsem ráda, že si příznivý vývoj udržely přes všechny režimy. Hrála jsem v ochotnickém divadle, léta cvičila v Sokole. Jsem ráda, že místní mají ke sportování i kultuře dost příležitostí. Člověk, mladý i senior tu najde vše, co potřebuje ke spokojenému životu. Měli bychom si toho vážit. Těší mě, že mohu být ve svém věku ještě prospěšná, a ráda pomáhám čtenářům v knihovně, kterou vedu 48 let.

Při výstavbě chodníku bych se přimluvil za položení kabelu

Petr Kubelka, 73 let, podnikatelZdroj: archivPetr Kubelka, 73 let, podnikatel

Stejně jako předchozí respondentky ankety jsem i já naprosto spokojený s vybaveností našeho městečka. Každý v něm najde kousek místa pro své vyžití i potřebné služby. Naše generace k tomu rovněž přispěla, i když něco se už muselo opravit nebo nahradit novým. Byla to například nezbytná plynová centrální výtopna pro sídliště. Pro letošní rok vítám zahájení výstavby kruhové křižovatky u kina, kde řada řidičů často bloudí, a chodníku do Hrdel. U toho bych se přimluvil za ženy, které nerady chodí potmě, aby se při zemních pracích položil současně kabel pro veřejné osvětlení. Chodník bez osvětlení totiž ubere na bezpečnosti chodců i cyklistů.

Více informací a další historické fotografie najde pouze v tištěném pátečním Litoměřickém deníku.