Rozhodl tak ve čtvrtek Krajský soud v Ústí nad Labem, čímž vyhověl požadavku zmocněnce přípravného výboru návrhu o referendu.

Zastupitelé města, kteří termín referenda původně směřovali k 5. září, musí verdikt soudu uposlechnout. „Obdrželi jsme oficiální usnesení. Soud nám nařídil konat referendum současně s komunálními volbami," potvrdil místostarosta města Štětí Miroslav Andrt.

Místostarosta však také zdůraznil, že soud předložené důvody, proč se chtějí zastupitelé města vyhnout spojení referenda s komunálními volbami, vůbec nezohlednil.

„Jako stávající členové zastupitelstva jsme chtěli na výsledek hlasování nějakým způsobem stihnout reagovat. Tímto argumentem, a ani tím, že se zvýší nákladovost konání referenda, se soud dostatečně nezabýval. Obracel se pouze na hlavní argument protistrany, která vlastní kýžený termín odůvodňovala potřebnou pětatřicetiprocentní většinou, která je pro platnost hlasování v referendu nutná," doplnil Andrt.

Pro zastupitele Štětí představuje rozhodnutí krajského soudu komplikace. „Musíme v místech, kde máme k dispozici pouze jednu volební místnost, zajistit mobilní buňky. Dále, a to se týká všech hlasovacích prostor, musíme zařídit dvoje zástěny, urny, ale i dvě komise. Náročnost pořádání těchto dvou akcí vyplývá nejen z materiálního, ale i personálního hlediska," upřesnil místostarosta Andrt.

Zastupitelé mají ještě jednu možnost, jak případné konání referenda v rámci říjnových komunálních voleb zastavit. „Město ještě může podat kasační žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu. Rozmluva o této možnosti nás ale teprve čeká," uzavřel Andrt.

Podobný problém řeší i Lovosice. Zastupitelstvo města rozhodlo na mimořádném zasedání 21. srpna o termínu konání referenda o zákazu hazardu, které se mělo uskutečnit v sobotu 20. září. Iniciátoři petice se však proti tomuto datu ohradili a stejně jako ve Štětí se obrátili na soud.

„Zástupci petičního výboru podali kvůli odhlasovanému termínu žalobu. Zatím tedy město nepodniká další kroky a vyčkává na rozhodnutí soudu," prozradila vedoucí odboru vnitřních věcí Městského úřadu Lovosice Jana Hejdová.

O dalším vývoji a podrobnějších informacích týkajících se obou kauz bude Deník informovat příští týden.

Nicole Krinková