Plejáda známých osobností, kteří svou přítomností a s dražebním kladívkem v ruce jen za posledních sedm let podpořily aukci výrobků klientů Diakonie Českobratrské církve evangelické v Litoměřicích (DČCE) a uměleckých děl známých výtvarníků.

Její tradice sahá až do roku 1995 a první celková částka, kterou aukce ve prospěch handicapovaných vynesla, činila 35 300 korun. Ta loňská už trhala rekordy – dražba přinesla 487 800 Kč!

Je tudíž zřejmé, že Litoměřice mají svoje Paraple, tedy obdobu dobročinné akademie, kterou moderuje Zdeněk Svěrák a vysílá ji Česká televize. Mimochodem, ta která se uskutečnila před necelým měsícem, byla v pořadí osmnáctá, stejně jako bude nadcházející dobročinná aukce, kterou pořádají klienti a zaměstnanci DČCE v Litoměřicích v pátek 30. listopadu od 18 hodin v litoměřickém hotelu Koliba. Kdo ze známých osobností přijede do Litoměřic tentokrát? Jazzman, flétnista a skladatel Jiří Stivín.

Společenský večer DČCE s dražbou děl profesionálních výtvarníků, fotografů, ale také výrobků klientů chráněných dílen patří už dlouhá léta do kalendáře všech, kteří v Litoměřicích „něco znamenají" a chtějí pomoci. Všichni, kteří si z minulých ročníků odnesli jakýkoliv předmět díky tomu, že o něj stáli a byli ochotni za něj zaplatit částku oznámenou jako konečnou licitátorem, si zaslouží velký dík a potlesk.

Pokud nemáte představu, za kolik se v Litoměřicích draží, vězte, že také před rokem nechyběla v nabídce plastika jednoho z
nejvýznamnějších českých sochařů Olbrama Zoubka. A stejně jako vždy se o ni strhla bitva. Nakonec byla vydražena za 75 tisíc korun. Na úctyhodných 30 tisíc korun se loni vyšplhal vyřezávaný dřevěný betlém v rámu s osvětlením. Dílo vytvořil a do dražby věnoval zaměstnanec Diakonie Svatopluk Pelcl z Litoměřic.

„Jestliže spočítáme celkovou částku, kterou vyneslo všech sedmnáct dosavadních dražeb, je to 3 546 479 korun. Až mě taková suma překvapila," sdělil Deníku Zdeněk Bárta, člen představenstva DČCE v Litoměřicích. Právě on stál v roce 1995 u zrodu společenských večerů s aukcí děl a výrobků ve prospěch postižených.

Farní dům v litoměřické Rooseveltově ulici kvůli velkému zájmu už kapacitně nestačí pro  Centrum denních služeb, které v něm sídlí. „Chceme ho proto rozšířit do půdních prostor. Klienti se tam však nedostanou jinak než výtahem. A tak právě na výtah půjdou peníze, které získáme z letošní dražby," vysvětlil Zdeněk Bárta.