Sinice se ve větší míře objevily v jezeře Chmelař u Úštěku na Litoměřicku a Chabařovicích na Ústecku, kde se kvalita vody postupně zhoršuje od začátku sezony. V menší míře se sinice objevují i ve Varvažově a v Nechranické přehradě. Vyplývá to z výsledků měření, které dnes zveřejnila Krajská hygienická stanice v Ústí nad Labem.

Voda ve Chmelaři se výrazněji zhoršila už před dvěma týdny. Ve vodě je překročen první stupeň výskytu sinic a chlorofylu. Obdobné je to v Chabařovicích. „U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže. Po koupání se doporučuje osprchovat," informují hygienici.

Mírně zkalená voda s ojedinělým výskytem sinici je také v zatopené jámě ve Varvažově, kde jde o téměř každoroční jev. Voda ale není zdraví ohrožující. Mírný výskyt sinic odhalili hygienici při pravidelném měření také v Nechranické přehradě.

Naopak bezproblémová voda je už tradičně v Kamencovém jezeře v Chomutově, v mosteckých nádržích Benedikt a Matylda, v Barboře u Teplic nebo v jezeře Milada na Ústecku.

Hygienici letos měří kvalitu vody v kraji na 18 vodních plochách a přírodních koupalištích. Aktuální informace o průhlednosti vody a výskytu sinic mohou lidé zjistit na stránkách krajské hygienické stanice. K dispozici mají uživatelé také mobilní aplikaci.