Jedni nacvičovali střelbu z karabin a polního kanonu, druzí na ně útočili s tasenými palaši. Obě jednotky se během letošního roku střetnou vícekrát, vrcholem budou 6. a 7. října Josefínské slavnosti.

Jezdci využívají k nácviku místní jízdárnu, věnují se chovu koní, pěšáci a dělostřelci se scházejí v prostorách Kavalíru 2. Oficiální ukázky s ostatními spolky zahájí s otevřením turistické sezony 15. dubna, kdy v jízdárně proběhnou ukázky jezdectva a u litoměřické brány ukázky ze života strážní služby. Řada husarů je současně členy Svazu chovatelů koní Ústeckého a Libereckého kraje, který se chystá na 3. ročník představení plemenných hřebců 4. března v jízdárně.

„Máme příslib 25 hřebců, z nichž asi dvacet bude plemeníků. Pro chovatele a ostatní milovníky koní připravujeme bohatý doprovodný program s průvodem koní, drezurou, ukázkami jízdy dam, westernového ježdění a předvádění koní v aukci. Celý den bude zájemce vozit po městě kočár, pobaví nás i klaun," uvedl Miroslav Balcárek, předseda svazu.

V prvním pololetí letošního roku se návštěvníci Terezína můžou ještě těšit na ukázku ze života vojáků v pevnosti a nácviku dělostřelstva 13. května v Kavalíru 2 a na Zelených střechách, nebo na Terezínské koňské hry 27. května v areálu Žižkových kasáren.