„Bylo tam uhynulé štěně i další štěňata bojující se smrtí. Jedno z nich bylo v agonii, nešlo jej zachránit. Právě kvůli těm mi zavolala žena z Litoměřic, kterou tento nález skutečně vyděsil. Do telefonu plakala. Po mém příjezdu mi bylo jasné, proč," popsala Miluše Maskulanisová.

V klecích pro zakrslé králíky, v mokru a špíně bylo šest čtyřtýdenních štěňat. Jen čtyři z nich se podařilo zachránit a odvézt do bezpečí. Další odrostlejší štěňata, buldoček s poraněnou tlapkou, zubožená fena rotvajlera, kočky a několik kříženců celkem deset psů a dvě kočky jsou teď v péči Psího Domova v Řepnici. Na místě dočasně zůstala jen agresivní fena kavkazského ovčáka. Případ šetří i policie.

„Věc je teprve v samém počátku. Policie zahájila prověřování, zda nebyl spáchán trestný čin," sdělila policejní mluvčí Pavla Kofrová. A kdo je za vše zodpovědný? Na vině má být překupník psů, který prodává štěňata v Ředhošti.

„Ten člověk si takovým způsobem přivydělává již deset let. Štěňata určitě nebyla jeho. Známe jeho jednání již z minulosti. Přijde k lidem a řekne: „Jé, to jsou pěkná štěňata, dejte mi je, já je rozdám." Lidé se kříženců rádi zbaví, a tak mu je dají. On je pak prodává. Jedná se o sociála, bydlí v Litoměřicích," upozornila Maskulanisová.

„Šetření krajské veterinární správy ještě není ukončené. Budeme podávat podnět obci k projednání přestupku. V tomto případě se bude jednat o zanedbání péče špatná výživa, napájení, nevhodné podmínky chovu. Současně dáváme návrh na umístění psů do náhradní péče. V úvahu může připadat i úplné odebrání," sdělil mluvčí Krajské veterinární správy Ústí nad Labem Petr Pilous. Výše pokuty za prokázaný přestupek se může vyšplhat až na půl milionu korun. Město může také podle nového zákona viníkovi zakázat další chov zvířat.

„Je to na hygienu. Jsem zvědavá, jak případ dopadne a zda se budou muset psi znovu majiteli vrátit. Do takového strašného prostředí by totiž nikdo ani nevlezl. Natož aby tam dal své psy. Myslím, že by mu je měli odebrat nadobro a chov zakázat," dodala Miluše Maskulanisová.

Podle informací krajské správy byl na místě i majitel psů. Ženy, které na zubožené psy upozornily policii i útulek, sdělily veterinárnímu inspektorovi, že překupník jezdí do své „chovné stanice" jen dvakrát až třikrát týdně. Jen pro představu štěňata ve věku čtyř týdnů vyžadují krmení 5 až 6 krát denně. Fena kavkazského ovčáka je podle všeho zajištěná. O osudu všech odebraných zvířat a o tom, zda se vrátí zpět majiteli, rozhodne teprve další šetření.