Příznivci sportovní kynologie se mohou těšit na víkend, kdy v areálu Pod Lipou proběhne další Mistrovství ČR IPO. Členové roudnické základní organizace Slavín se ujímají pořádání prestižní soutěže ve sportovní kynologii poněkolikáté, český šampionát připravují už počtvrté.

Dvacetičlenná parta kolem Václava Kejře uspořádala v roce 2009 mistrovství světa belgických ovčáků, v roce 2013, kdy areálem prošla povodeň, dokonce mistrovství světa všech plemen.

„Tentokrát se v soutěži utká 54 psovodů se svými psy, vedle německých a belgických ovčáků zástupci plemen, jako jsou dobrmani, rotvajleři, velcí knírači, erdelové či boxeři. Diváci se mohou těšit na výkony nejlepších českých psovodů,“ uvedl Martin Čecho, který vystřídal ve funkci ředitele akce Václava Kejře, jenž uspěl v nominačních soutěžích a bude zastupovat region jako závodník. Na stadionu Pod Lipou se budou hodnotit disciplíny jako poslušnost a obrana a na travnaté ploše u Straškova Vodochod pachové práce.

Sklizeň chmelu na Litoměřicku, ilustrační fotografie.
Nabídka brigád je velká, o dřinu na poli ale zájem není

Ve všech předchozích mistrovstvích ČR zvítězilo plemeno belgický ovčák malinois, ten bude mít i tentokrát Pod Lipou nejpočetnější zastoupení mezi zúčastněnými plemeny. Václav Kejř nastoupí s tříletou fenou Jeta z Heberu.

„Plemeno belgického ovčáka je nesmírně vitální, chytré a pracovité plemeno, což hrálo důležitou roli před 27 lety při mém rozhodování, jakého psa si po německém ovčákovi pořídím. Jeta vyžaduje neustálou pozornost, denně s ní musím být venku, převážně na cvičišti nebo na poli,“ řekl Kejř.

Na mistrovství nebudou mezi diváky chybět zástupci policie a celní správy, kteří ve své práci využívají služební plemena psů. „My máme už několik let dobrou zkušenost s belgickým ovčákem, který bývá součástí výkonu služby. Už jeho přítomnost při službě v terénu budí respekt, proto nemusel ještě při práci zasahovat,“ sdělil strážník pověřený vedením Městské policie ve Štětí Zdeněk Cuchý.

Soutěž Pod Lipou začíná o víkendu v 7 hodin, v sobotu končí v 17 hodin, v neděli v 15 hodin. Psovodi se podle losu v disciplínách střídají. Rozhodčí každý výkon oboduje, sdělí klady a nedostatky, což je poučení pro psovody i diváky. Soutěž podpořilo město i kraj.

Natáčení hollywoodského štábu v Úštěku.
FOTO: Hollywoodská kráska Scarlett Johansson točila v Úštěku