Drnovité prostranství s prašným oválem, které s úpravami sloužilo 64 let, vystřídaly novotou vonící plochy s umělým povrchem. Dílo Straškovským pochválil olympionik Jakub Vadlejch, kterého k slavnostnímu aktu přizvali přátelé školy.

„Mezi děti chodím rád, pobyt v takových kolektivech mě doslova nabíjí energií. Dnes to potřebuji, hned ze Straškova jedu na trénink, kde dolaďuji přípravu na 9. září, kdy absolvuji poslední kolo Diamantové ligy. Držte mi palce, přál bych si ji vyhrát potřetí,“ poprosil olympionik, který dětem půjčil k osahání stříbrnou medaili z Tokia a pilně podepisoval své fotografie.

Slavnostní přivítání prvňáků na Masarykově základní škole v Litoměřicích.
Prvňáčky na Masarykově škole v Litoměřicích přivítali zmrzlinou a hudbou

Rekonstrukci školního hřiště obec plánovala dlouhá léta, ale teprve napotřetí uspěla se svou žádostí o dotaci. „Celkové náklady na akci dosáhly 12 milionů korun, z toho pět milionů uhradilo ministerstvo pro místní rozvoj. Stavbu s použitím moderních materiálů a systémů se podařilo dokončit za čtyři měsíce a podle odborníků velmi kvalitně. Do naší školy investujeme pravidelně každý rok a nejnákladnější rekonstrukce máme už za sebou. Nyní se zaměříme na modernizaci interiéru,“ vysvětlil starosta obce Ondřej Švec.

„Naši žáci dosahovali dosud úspěchů hlavně v kolektivních sportech. Nyní věřím, že se zlepšíme i v atletice. Tělocvik na původním hřišti byl mnohdy velmi riskantní, víc jsme proto běhali v terénu a využívali sportoviště v obci. Teď máme krásný ovál, šest drah pro sprinty a sektory pro skoky a vrhy,“ doplnil tělocvikář Martin Šámal.

Velkou radost z moderního areálu neskrývala ani ředitelka školy Alena Machová, která to původní poznala v mládí „na vlastní kůži“. „Věřím, že se vám bude na tak pěkném povrchu dobře sportovat během tělesné výchovy a že dostanete chuť k většímu pohybu i mimo vyučování,“ uvedla při slavnostním aktu ředitelka. „Dnes mám radost i z toho, že bez tří žáků jsme naplnili celou kapacitu školy s třemi sty místy. Vzpomínám si, že před 13 lety jsem školní rok zahajovala se 198 žáky. Nezbývá mi, než přát žákům a mladému učitelském sboru, aby nový školní rok byl klidnější a plnohodnotný,“ dodala Alena Machová.