Dvacetiletá Anežka Brziaková nebyla za celou dobu koronavirové krize ani jednou mimo zaměstnání. Pracuje totiž jako asistentka prodeje v obchodě s mysliveckými potřebami, který funguje jako výdejna a uzavření se ho netýkalo. Do obchodu mířili zákazníci i pro zbraně na ochranu zásob.

V roušce trávila jen s malými přestávkami denně osm hodin. „Ze začátku to bylo samozřejmě nepříjemné. Nosím brýle, takže jsem bojovala se zamlžováním a teplem,“ líčí Anežka. Roušky si ušila sama, společně s matkou pak ještě šily po večerech pro známé. „Legrační bylo, že jsem měla problém ostatní lidi v roušce rozeznat. Mockrát se mi stalo, že přišel do obchodu kamarád a já ho nepoznala,“ usmívá se prodavačka.

Michal Jirásek (vzadu) z pohřební služby Auriga
Michal Jirásek z pohřební služby: Snažím se proti koronaviru chránit, jak to jde

Že patří mezi osoby, které se za den mohou potkat s desítkami nakažených, si připouští. Ale situaci vnímá optimisticky. „Mám obavy, asi jako každý. Snažím se od začátku chránit, dbám na dezinfekci. Myslím hlavně na svoje okolí. Kdybych něco chytla sama, tak by mě to nemrzelo tolik, jako kdybych nakazila své blízké,“ myslí si.

Obchod s mysliveckými potřebami poskytuje kompletní sortiment od oblečení přes zbraně až po krmení pro psy. Většinu koronavirové krize funguje jako výdejní místo pro e-shop. Zvýšený zájem zákazníků o zboží ale pocítili už před začátkem bezpečnostních opatření podle toho, jak přituhovalo v okolních zemích. „Lidé si dělali zásoby i našeho sortimentu. Hlavně zákazníci z nejohroženějších skupin, tedy senioři,“ potvrzuje Brziaková.

Třebeničtí dobrovolní hasiči pomáhají.
Vozí nákupy seniorům, převážejí dezinfekci. "Dobráci" pomáhají v boji s virem

Zvýšená poptávka mohla souviset i se začátkem střelecké sezony a otevíráním střelnic. Někteří lidé se ale v nejisté době cítili bezpečněji s doplněným arzenálem. Nákup zbraní pro ochranu zásob a svého majetku z obavy ze společenského chaosu se zvýšil ve většině evropských zemí nebo Spojených státech amerických. „V březnu se prodalo ve Spojených státech 2,6 milionu zbraní. Je to nárůst o 85 procent oproti stejnému období v loňském roce,“ vysvětluje ve své studii Noah S. Schwartz z kanadské Carletonské univerzity.

Anežka Brziaková se na rozvolnění opatření těší a vyhlíží léto a podzim, kdy, jak doufá, se situace zlepší. Sama je totiž myslivec a navíc trubačka. „Troubení pro lidi mi chybí a vadí mi, že se žádné myslivecké akce nekonají. Stýská se mi po setkávání s lidmi. Doufám, že před sezonou naháněk a honů už bude všechno v pořádku,“ dodává Anežka Brziaková.