Významným prvkem v rozvoji venkova jsou mikroregiony, které v Česku začaly vznikat už před 20 lety. V litoměřickém okrese je jich 13, což je nejvíc v Ústeckém kraji. K jejich zakládání vedl zájem snazšího dosažení společných cílů. Tato sdružení obcí fungují i v současné době, kdy se podmínky k získání dotací zlepšily i pro malé vesničky.

V posledních dvou letech ožila činnost Mikroregionu České středohoří sdružujícího ovocnářské a vinařské obce Býčkovice, Ploskovice, Trnovany a Žitenice. Impulzem k tomu se stalo vytyčení tří společných projektů rozvoje – zkvalitnění odpadového hospodářství, rozvoj turistiky a zadržování vody v krajině.

„Uspěli jsme v podání žádosti o 200 kompostérů, kterými vybavíme domácnosti, každá obec bude mít k dispozici vlastní štěpkovače. Chceme tak minimalizovat v komunálním odpadu biologickou složku,“ vysvětluje starosta Býčkovic a předseda mikroregionu David Matuška. „Uvažujeme o tom, že v budoucnosti vytvoříme i společnou kompostárnu. Býčkovice už mají poblíž místní části Velký Újezd sběrný dvůr, vybavily domácnosti taškami na recyklovatelné odpady a rozhodly z úsporných důvodů nahradit pronajaté svozové nádoby na bioodpad vlastními,“ dodává.

Vernisáž výstavy černobílých fotografií herce Hynka Čermáka v Kravařích
Herec Hynek Čermák vystavuje lechtivé fotky. K vidění jsou v Kravařích

Druhým společným cílem mikroregionu je obnovení sítě historických cest, a to jejich úpravou, výsadbou alejí a vybavením mobiliářem. „Vycházíme z minulosti, kdy byly Býčkovice farní obcí a z okolí k nám po těchto cestách přicházeli věřící a poutníci. Je to dlouhodobý projekt a na jeho start jsme si stanovili propojení Býčkovic s Trnovany s vyznačením významných bodů a zastávek. Nevylučujeme, že naše cesty se mohou přeměnit na naučné stezky zaměřené na ovocnářství, vinařství či chmelařství,“ doplňuje Matuška.

Třetím průsečíkem společných zájmů obcí v mikroregionu je zadržování vody v krajině, konkrétně v Lučním potoce a jeho přítocích. Na jeho toku v minulosti stály čtyři mlýny a několik vodních nádrží, které ale postupně zanikly. Větší část potoka je vedena v rovném profilu, díky tomu z něj voda rychle odteče, ale v případě větších srážek se hladina rychle zvedne a v některých místech způsobuje erozi břehů či povodně.

„Tento problém se netýká jen našich obcí, což potvrdilo na videokonferenci vyjádření většiny kolegů ze 13 obcí ležících na potoce. Pilotním projektem, jehož nositelem bude mikroregion, se stanou změny na Ploskovickém potoce, který je přítokem do Lučního potoka a během posledních šesti let na něm proběhly tři povodně. Výhodou projektu je, že většina úprav, jako je rozvolnění toku, obnovení původních nádrží a oprava hrází či vybudování nových tůní, proběhne na pozemcích našich obcí,“ přibližuje Matuška.

Autovraky v Litoměřicích.
Pryč s nimi. Radnice na Litoměřicku se pustily do odtahů autovraků

Vedle společných cílů v mikroregionu realizují členské obce své individuální projekty. Nová rozvojová aktivita probíhá v Trnovanech, kde v místní části Podviní probíhá intenzivní příprava pro výstavbu 36 rodinných domů. „Majiteli pozemků jsou sice fyzické osoby, ale obec je s nimi v úzké spolupráci a podílí se na vybudování inženýrských sítí. Mimoto v těchto dnech upravujeme, připravujeme výsadbu zeleně a vybavení plochy kolem budovy obecního úřadu a vodní nádrže mobiliářem. Cílem je zlepšení přístupu k úřadu a společenským akcím,“ uvádí starostka Martina Čechová.

V době koranavirové se sice v mikroregionu zastavil veškerý společenský život, ale většinu plánovaných investičních akcí se obcím podařilo zrealizovat. „Uskutečnily se opravy tří komunikací v Žitenicích a Pohořanech a pokračovala projekční příprava inženýrských sítí pro výstavbu 23 domů v oblasti Pohořany východ. Na jejich vybudování se budeme podílet nákladem 4,5 milionu korun. Největší investicí v územním plánu nám tak zůstává zřízení sběrného dvoru,“ popisuje starostka Žitenic Hana Pawlíková.

Naopak zvolnit s investicemi musí Ploskovice, které tíží úvěry z minulých let. Obec se může pyšnit krásnou mateřskou školou za 30 milionů korun, nezbytnými inženýrskými sítěmi či novými chodníky. „Musíme se uskromnit, a tak zůstaneme jen u vyprojektovaných akcí. Výstavba nové školy, pro kterou obec zakoupila pozemek, nebo přestavba domu na multifunkční objekt, jsou tak hudbou budoucnosti,“ tvrdí starosta Ploskovic Libor Konvalinka.