Výlety do minulosti, cestování do vzdálených zemí nebo adrenalinové sporty. Děti si o prázdninách mohou vyzkoušet téměř vše. Nejlepší příležitostí jsou letní dětské tábory. Naplno se rozjely i na Litoměřicku.

„Zájem o výjezdové dětské tábory byl letos velký. Uspořádali jsme dva, oba se zaplnily velmi rychle," uvedla Martina Kočárníková, zástupkyně ředitele litoměřického domu dětí a mládeže. Malebnou krajinu českého středohoří i Podřipska jezdí poznávat děti z celé republiky. „Máme zde děti z Prahy, ale také Trutnova, Vrchlabí nebo Semil. Všichni se k nám rádi vracejí," říká Karel Hájek, hlavní vedoucí tábora v Brusově řečený „hlavas". Ten velí celkem netradičnímu táboru pod hlavičkou Expedice Natura, který nabízí prázdninové vyžití mladým slečnám a mužům.

„Tohle není zcela běžný tábor. Je nabitý adrenalinem a pestrými zážitky. Nikdy se nenudíme," usmívá se Saša, která je v Brusově po šesté. Letos již jako instruktorka. „Děti dostávají různé úkoly, hrají hry, při kterých se učí znát historii, dozví se i něco o svém okolí a sobě samých. Letos máme „Rok jedna", tedy první rok po konci světa, který předpověděli Mayové. Z každého historického období si připomínáme jeho začátky," dodává „hlavas".

Na tábory se zaměřuje i Krajská hygienická stanice. Hygienici jsou neustále v terénu, vyjíždějí do táborů a kontrolují podmínky, ve kterých děti tráví od jednoho do třech týdnů. „Každoročně kontrolujeme dodržování předpisů v rámci hygieny dětí a mladistvých. Táborů však nemáme tolik, jako například v Jižních Čechách. Tuto sezonu jsme zatím žádné hrubé závady nezjistili. K tomu dojde zřídkakdy," sdělil ředitel krajské hygieny Josef Trmal.