Diváci uvidí v mimořádném prostředí roudnického letiště jak legendy letecké  historie jakým je anglická stíhačka Spitfire, tak nejmodernější špičkové bitevníky JAS-39 – Gripen Armády ČR.

Na obloze se však objeví desítky dalších kusů techniky. Dechberoucí akci předvedou letečtí akrobaté. Jednou z perliček bude Peggy Krainz – žena, která se za letu prochází po křídle dvojplošníku.

Nad letištěm budou hřmět motory také větších letadel. Objeví se například dopravní stroj Českých aerolinií ATR-42, Lisunov Li-2 –  sovětská verze slavné Dakoty a mediálně „profláknutý" nový dopravní letoun Armády ČR CASA.

Vojáci se na akci nepředstaví jen ve vzduchu. Přímo na letištní ploše bude k vidění polní nemocnice, která byla nasazena v ostré akci v Afghanistánu. Dále odprezentují svoji pozemní bojovou techniku. S historickými kusy se tu představí i vojenští historičtí nadšenci.

Ve vzduchu pak návštěvníci neuvidí jen motorová letadla, ale také větroně, akrobaty s padáky a vrtulníky – jak dopravní, tak bojové.

„Zajímavé číslo představí také naši parašutisté. Nejprve předvedou žebřík, kdy budou pod sebou a každý bude mít nohy na padáku parťáka pod sebou. Nakonec zůstanou jen dva. Ti se budou držet nohama, přetočí se tak, aby padali kolmo k zemi a ve finále dokonce bude jeden hlavou k zemi. Je to proti fyzickým zákonům, ale skutečně to dokáží," přiblížil Vlastimil Dvořák, šéf akce.

Pestrý program je připraven od 11 do 17 hodin. Hlavní ukázky začnou ve 13 hodin. Areál je otevřený non-stop. V neděli bude k vidění shodný program jako v sobotu.

Kde zaparkovat?

U dálničního Exitu 35 Roudnice se v době konání akce orientujte dle vyznačených směrů na připravená parkoviště a dbejte pokynů organizátorů. Parkoviště je přímo na letištní ploše. Od auta mezi návštěvníky to je maximálně 200 metrů pěšky (v případě zaplnění parkovací plochy na letišti mají pořadatelé v záloze i jiná parkovací místa – odtud dorazíte na letiště za 5 – 10 minut pěšky). Silnice č. 240 spojující dálnici a město je od pátku do neděle uzavřena. V Roudnici se mohou vyskytnout dopravní komplikace s velkým počtem aut i kvůli závodům člunů, které se uskuteční dnes na Labi.


Přijďte za námi do deníkovského stanu

Na sobotním Memorialu oslaví své dvacáté narozeniny Litoměřický Deník. Náš stánek najdete nedaleko parkoviště. Přijďte si pro drobné občerstvení i dárky! Můžete si prohlédnout, jak vypadalo první číslo vašich novin a o čem jsme tehdy psali. Uvidíte, jak se v současné době připravuje Litoměřický Deník. Na místě můžete odevzdat letenku, kterou najdete v sobotním vydání. Když Vás vylosujeme, proletíte se nad Roudnicí zdarma. Přijďte se redaktorům LtD svěřit se svým problémem, pokusíme se Vám pomoci.

Nezapomeňte navštívit stánek Litoměřického Deníku!

Děkujeme partnerům, kteří nám pomohli s realizací akce v Roudnici. Jsou to: Libor Uhlík, papírnictví Uhlík Lovosice, Petr Kohn, Pekařství Kohn Litoměřice a Velkoobchod s nápoji H+Š Litoměřice. Děkujeme