Až do pondělí 14. března mohou mladí lidé ve věku 15 až 25 let v rámci programu Litoměřice live city jsi ty posílat žádosti o příspěvek až 5.000 korun. Dárcovský fond HENNLICH za 11 let fungování podpořil 158 neziskových projektů částkou zhruba 800.000 korun.

„Náš dárcovský fond je nejvýznamnější podporovatel neziskových aktivit mladých lidí v Litoměřicích a okolí. Snažíme se dlouhodobě podpořit zájem mladých lidí o naše město a dění v něm. Učíme ale také mladé lidi hospodařit se svěřenými prostředky. Podle ohlasů, které máme, se nám oboje docela daří a budeme v tom dál pokračovat," řekl Pavel Šumera, ředitel firmy HENNLICH. Fond je pevnou součástí společensky odpovědných aktivit firmy, která jen loni získala v této oblasti dvě celostátní a jedno regionální ocenění.

Dárcovské fond HENNLICH spravuje Ústecká komunitní nadace, která je nejstarší komunitní nadací ve střední Evropě. Podle její manažerky Kateřiny Valešové, je Dárcovský fond HENNLICH v současné době druhým nejdéle působícím firemním dárcovským fondem při komunitní nadaci. „Dárcovský fond HENNLICH je příkladem dlouhodobé a systematické podpory sounáležitosti firmy s místem, ve kterém působí. Stal se také inspirací pro firmy v regionu," uvedla.

Také letos mohou mladí lidé mezi 15 a 25 roky věku žádat o podporu na své neziskové projekty ve výši 3.000, 4.000 nebo 5.000 korun. Uzávěrka pro doručení žádostí je v pondělí 14. března. „Žádost je možné vyplnit v elektronickém formuláři na webu komunitní nadace nebo firmy HENNLICH. Vítězné projekty, které získají finanční podporu, pak vyhlásíme v druhé polovině dubna," uvedla Kateřina Valešová.

Projekty mohou zájemci opět předkládat v několika tematických okruzích. „Bude to ochrana životního prostředí, kultura, sportovní aktivity, vzdělávání či pomoc sociálně slabým," uvedla Kateřina Valešová. Formulář žádosti o nadační příspěvek zájemci najdou na www.komunitninadace.cz či http://odpovednost.hennlich.cz.

Dárcovský fond HENNLICH založila v roce 2005 litoměřická společnost HENNLICH. Fond si v rámci programu „Litoměřice live city jsi ty" klade za cíl podporovat aktivitu mladých lidí ve věku od 15 do 25 let žijících či studujících v Litoměřicích. Fond každoročně vyhlašuje otevřená grantová kola, ve kterých se mohou zájemci přihlásit se svými nápady a projekty o finanční podporu. Správcem peněz fondu je nejstarší česká komunitní nadace, Ústecká komunitní nadace, která má se získáváním a následným přerozdělováním peněz na podobné projekty mnohaleté zkušenosti.