Zdravotní pojišťovny se špitálem chtějí uzavřít krátkodobou jednoroční smlouvu, což se dotkne interny nebo chirurgie.  Podporu nemocnici vyjádřili politici i umělci, pozvaní zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) ani ministerstva zdravotnictví nedorazili.

Kromě lidí z Roudnice dorazili před budovu nemocnice i obyvatelé a starostové z obcí z celého Podřipska. Přinesli si transparenty s hesly jako „Seberte nám i hřbitov", „Zavřít zloděje, ne nemocnice".

Právě omezení dostupnosti zdravotní péče pro region a kritika zdravotních pojišťoven i současné vlády zaznívala z pódia nejčastěji.

Argument, který podle jednatele Josefa Krajníka VZP nemocnici předložila, je dojezdová vzdálenost z Roudnice po dálnici do Prahy za 20 minut. Nejbližší nemocnice v Litoměřicích je od Roudnice vzdálená 20 kilometrů. Právě ona má podle jednatelů Krajníka i Jakuba Zavorala na konci nemocnice v Roudnici zájem.

Na demonstraci dále vystoupili politici z kraje či senátoři nebo poslanec. K lidem promluvil také zpěvák Martina Maxa a textař Michal Horáček, kteří v Roudnici žijí.

ON-LINE z demonstrace a FOTOGALERII si prohlédněte ZDE!


Jednatel roudnické nemocnice Jakub Zavoral řekl: „Stále trváme na interně  a chirurgii"

„Doufáme, že dojde k dohodě s VZP a k uzavření smlouvy v té podobě, aby roudnická nemocnice mohla pokračovat. To znamená, že budou zachována v současném rozsahu oddělení interny a chirurgie," říká jednatel roudnické nemocnice Jakub Zavoral.

Budete tedy trvat na interně a chirurgii?
Udělali jsme pojišťovně velký vstřícný krok. Pokud bude VZP trvat na zrušení gynekologie, porodnice a dětského a odsouhlasí to zastupitelstvo města Roudnice nad Labem, tak jsme ochotni mluvit o transformaci dětského oddělení do dětského stacionáře a v případě gynekologie do transformace na jednodenní gynekologii. Tím se zruší akutní péče v těchto odděleních. Na interně a chirurgii ale stále trváme.

Umíte si představit, že by v Roudnici byla jen léčebna dlouhodobě nemocných a rehabilitace?
Ne.