Stavební práce za přibližně 14 milionů korun trvaly bezmála rok a prováděla je firma Chládek a Tintěra. První návštěvníci mohli do opravených prostor poprvé vstoupit v úterý 24. srpna dopoledne.

Na nové dřevěné lavici ve tvaru kruhu při čekání na vlak poprvé poseděla také Libuše Suchá. „Jezdím sem pravidelně na nákupy do marketu a nová hala se mi moc líbí. Hlavně ta čistota a čerstvý vzduch tu je,“ pochvalovala si seniorka z Polep, která na nádraží trávila čas, než jí na nástupiště přijel osobní vlak.

V rámci rekonstrukce se výrazné proměny dočkal někdejší bufet na boční straně budovy. Na jeho místě vznikly nové komerční prostory a vede tudy i nově bezbariérový přístup. Moderní podobu získaly i prodejny jízdenek a zázemí pro zaměstnance. Novinkou jsou také ocelové schody do druhého podlaží, kde cestující nyní naleznou výstavu fotografií litoměřických autorů. Ta by se měla pravidelně obměňovat.

Zvířecí hřbitov na úpatí hory Říp u Vražkova.
Na zvířecím hřbitově pod Řípem odpočívají nejen pejskové a kočičky

Jak přiblížil oblastní ředitel Správy železnic v Ústí nad Labem Martin Kašpar, stavební práce na litoměřickém dolním nádraží ještě nejsou zcela hotové. „V budoucnu nás čekají ještě venkovní prostory, tedy nástupiště a podchod. Tato věc je nyní ve stádiu projektování,“ prozradil Kašpar a připomněl, že Správa železnic většinou opravuje budovy, které jsou 100 až 150 let staré. Budova stanice Litoměřice město je přitom mnohem mladší, postavena byla v letech 1959 až 1960.

„Počet takto opravených nádražních budov v Ústeckém kraji se začíná blížit ke třem desítkám. Doufám, že trend, kdy součástí železnice nejsou jen koleje, ale i nádražní budovy jako vstupní vizitka města, bude dále pokračovat,“ doplnil Kašpar.

Nové discgolfové hřiště u Hlinné na Litoměřicku
V Hlinné mají první discgolfové hřiště na Litoměřicku. V září tam bude turnaj

Úterního otevření zmodernizované haly stanice se účastnil i starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč, kterého těší, že se po rekonstrukci autobusového a horního vlakového nádraží, dočkala oprav i tato stanice. „Změnilo se to tu k nepoznání. Prostor, který předtím působil až depresivně, se najednou rozsvítil. Nádraží jsou vstupním bodem do měst a jsem rád, že i jako radnice jsme tento prostor mohli obohatit instalací výstavy fotografií Litoměřic, která cestující jistě zaujme,“ uvedl Chlupáč.

Přestože původní bufet z haly zmizel, možnost občerstvení tu cestující přesto naleznou. Firma Kafe stánek Jaroslava Kureje tu bude provozovat novou kavárnu. „Původně jsme měli v plánu otevřít ji společně s rekonstruovanou halou už nyní. Plány nám ale překazil covid, takže jsme otevření museli přesunout až na začátek prosince, tedy pokud nám to epidemie koronaviru opět nezkomplikuje,“ vysvětlil Kurej a doplnil, že kavárna v Litoměřicích ponese název Kafe stánek plus a nabídne i místa k posezení. Lidé tu kromě samotné kávy najdou i další občerstvení, například pečivo nebo zákusky.