Ctiněves, která leží zhruba 6 kilometrů od Roudnice nad Labem, není s necelými 400 obyvateli nijak velká obec. Sousedí ale s Černoučkem, kde má trvalé bydliště Petr Pavel. Právě do Ctiněvsi, kde v roce 2013 vznikl Podřipský pivovar, si nově zvolená hlava státu občas zašla na pivo.
Majitel Podřipského pivovaru ve Ctiněvsi Aleš Lípa si na generálovy návštěvy pamatuje. „Když byl v NATO, tak ho doprovázela i ochranka. Teď ji asi bude mít zase,“ zmínil Lípa.
A jaké pivo mu chutnalo? „Generál Pavel má rád svrchňáky,“ řekl v narážce na svrchně kvašená piva. „Pokud si to pamatuji dobře, tak si pochvaloval Ale nebo Red Ale,“ vzpomínal.

Stejně jako většina oslovených obyvatel Ctiněvsi se shoduje na tom, že při žádné z návštěv nepůsobil generál Pavel nafoukaně. Ať už seděl v Podřipském pivovaru, nebo hospodě U Praotce Čecha, nikdy nedával najevo své důležité postavení. „Prostě normální chlap,“ zhodnotila Pavlovo chování obsluha pivovaru.
Na pivo a něco k jídlu se z výletu k hoře Říp se svou partnerkou stavil i František Příhoda z Prahy. „Piva tady mají naprosto excelentní,“ prohlásil poté, co ochutnal zdejší polotmavý jantarový speciál. I on hodnotil zdejší nabídku piv jako neobvyklou. Podobně jako Petr Pavel je i on fanouškem svrchně kvašených piv.

„Rok po založení pivovaru jsme stočili první pivo, světlý ležák, který je v naší nabídce stálou klasikou,“ uklidňoval Lípa jednu z turistek, která „navoněná“ svrchně kvašená piva nemá zrovna v oblibě. Ležácká, spodně kvašená klasika je v Česku dominantním pivním stylem, ale v Podřipském pivovaru mají ambici seznamovat hosty s pestřejší nabídkou pivních stylů a chutí. „Vaříme i z žateckého poloraného červeňáku, ale pro Ale je potřeba použít americké odrůdy,“ vysvětlil Lípa, přičemž původní zkratka Ale označovala piva, která vůbec chmel neobsahovala. Poloraný červeňák je proslavená česká chmelová odrůda s extrémně silnou hořkostí. To znamená, že pro dosažení chuti ho není potřeba do piva dávat hodně.
V Podřipském pivovaru dokonce experimentují s velmi silnými pivy, která zrají i déle než rok v dřevěných sudech, takzvaným stylem barrique. „Aktuálně ve sklepě Podřipského pivovaru už rok zraje pivo, které má pivovar v plánu nabídnout hostům na Velikonoce,“ poodhalil Lípa.
Barrique víno je mnohem známější než podobným stylem vyráběné pivo. Pro zrání se používají sudy po tvrdém alkoholu, které pivu i vínu dodají specifickou příchuť. „Nejlepší jsou sudy po rumu, koňaku nebo whisky“ řekl Aleš Lípa, zakladatel a občasný sládek Podřipského pivovaru.