Preventivní akce Tvůj ochránce, kterou se uzavírá letošní ročník kampaně Národní dny bez úrazu, zaštítily Policie ČR a Zdravé město Litoměřice. Podílely se na ní prakticky všechny složka Integrovaného záchranného sboru, největší zastoupení na 14 stanovištích měly odbornosti Policie ČR.

Žáci se seznámili s prací a technikou hasičů, poříční policie, kriminalistů, pyrotechniků, dopravních a pořádkových policistů. „Oproti jiným preventivním akcím měla tato úspěch v tom, že si děti mohly všechno osahat nebo dokonce vyzkoušet. Největší zážitek měly ze závěrečné ukázky zadržení pachatele služebním psem," uvedla Pavla Kofrová z preventivně informační skupiny PČR.

Praktickou ukázku resuscitace a ošetřování poranění, do které se žáci aktivně zapojili, předvedly členky Červeného kříže. „Podruhé se nám podařilo získat účast obecně prospěšné společnosti Tyfloservis, která se věnuje systému terénní a ambulantní rehabilitace nevidomých a slabozrakých. Děti měly možnost si vyzkoušet pohyb se zakrytýma očima pomocí slepecké hole, seznámit se s Braillovým bodovým písmem, vidět práci s vodícím psem a uvědomit si, jak je těžké žít s tímto handicapem," doplnila Rita Vlčková, koordinátorka Zdravého města a místní Agendy 21.

,„Naše nemocnice na akci byla zastoupena plně vybavenou sanitou dopravní zdravotní služby. Řidič Miroslav Borovička žákům představil vnitřní vybavení a seznámil je s možnostmi, které při přepravě pacientů nabízí. Do akce, které se zúčastňují žáci různých tříd, se zapojujeme i se sanitním vozem pravidelně každý rok," uvedla Naděžda Křečková, mluvčí Městské nemocnice Litoměřice.