Všech 595 dodaných vzorků z osmi zemí posuzovalo v pondělí a úterý v litoměřickém hotelu Koliba 13 pětičlenných komisí odborných hodnotitelů. Valtické Chardonnay vybrali jako nejpovedenější.

Podle informací Deníku se ale neztratili ani čeští vinaři. Někteří za svá vína získali zlaté medaile. O tom však bude jasno až dnes. „Čeští vinaři jsou slušně zastoupeni. Vzorky přihlásil Agrofrukt Kamýk, Vinařství sv. Tomáše, České vinařství Chrámce, Jan Podrábský, Vinařství Kraus Mělník, Školní statek Mělník, Lobkowiczké zámecké vinařství Roudnice nad Labem, Vinařství pod Sedlem a Česká zemědělská univerzita," uvedl Pavel Kacerovský, organizátor soutěže a výstavy Vinařské Litoměřice. Ředitelem soutěže je Jiří Čábelka, předseda Cechu českých vinařů.

Všechny soutěžní vzorky mohou ochutnat návštěvníci výstavy Vinařské Litoměřice, která se uskuteční 17. a 18. dubna v Domě kultury Litoměřice a sousedním hradu. Tradiční součástí výstavy budou také přednášky na téma víno a zdraví a víno a pokrm. Záštitu nad výstavou letos převzal také prezident ČR Miloš Zeman.

A jaká jsou vína, která se objevila v letošní soutěži? „Je znát, že 2014 byl pro vinaře komplikovanější ročník. Těžko se hledají průměrná vína. Předložené vzorky lze rozdělit do dvou kategorií. V první jsou perfektní vína a ve druhé jim naopak něco chybí, ale to už je dáno ročníkem," konstatoval pro Deník Martin Čermák, jeden z hodnotitelů soutěže.

V loňském roce byla soutěž obeslána 831 vzorkem, splňujícím podmínky statutu soutěže. Championem výstavy se stal Sauvignon, pozdní sběr, ročník 2013, vinařství Vinofol. Pořadatelé rozdali 125 zlatých a 136 stříbrných medailí. Na mimořádné ocenění dosáhla i vinařství z regionu, nejvýše hodnoceným vínem z vinařské oblasti Čechy získal Pinot Gris, výběr z hroznů, ročník 2010, z vinařství sv. Tomáše.